Rockcolumn: Alex Harvey – Rock and Roll Casualties

 

Alex Harvey

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Alex Harvey – Rock and Roll Casualties

Alex Harvey (geboren op 5 februari 1935) was een Schotse rock- en bluesmuzikant. Hoewel zijn carrière bijna drie decennia omvatte, wordt hij het best herinnerd als de frontman van The Sensational Alex Harvey Band (SAHB), met wie hij een reputatie opbouwde als een opwindende liveartiest tijdens het tijdperk van de glamrock. SAHB produceerde een aantal hoog aangeschreven albums gedurende de jaren 70.

Van 1958 tot 1965 was hij de leider van Alex Harvey’s Big Soul Band, een band die blues- en rock and rollnummers speelde en jarenlang succesvol door het Verenigd Koninkrijk en Duitsland toerde. Alex’ negen jaar jongere broer Les(lie) Harvey speelde gitaar in de Big Soul Band.

Alex Harvey was een van de voortrekkers van de Britse rhythm and blues scene en werd min of meer beschouwd als de godfather van de Schotse rockscene.

Harvey speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de vorming van de band Stone The Crows door zijn broer Les voor te stellen aan zanger Maggie Bell. Ook in Stone The Crows was bassist James Dewar, die later zou spelen met gitarist Robin Trower.

Gedurende hun hele carrière eiste het rock and roll-leven on the road zijn tol van de gebroeders Harvey. Afgezien van het zware drank- en drugsgebruik door de jaren heen, speelde Les in de noodlottige Blues Council, wiens tourbusje in maart 1965 crashte, waarbij zanger Fraser Calder en bassist James Giffen om het leven kwamen.

Les Harvey zelf zou het volgende rock and roll-slachtoffer zijn. Op het podium met Stone The Crows in Swansea in 1972 werd hij geëlektrocuteerd, nadat hij een microfoon aanraakte die niet geaard was, terwijl de vingers van zijn andere hand de snaren van zijn gitaar vasthielden. Een roadie probeerde de gitaar los te koppelen, maar kwam te laat. Les stierf aan zijn verwondingen, 27 jaar oud.

Alex, hoewel van verdriet verteerd door de dood van zijn jongere broer, blijft muziek maken. Nadat hij SAHB heeft verlaten, brengt hij twee solo-albums uit en gaat op tournee met zijn soloband, niet wetende dat hij het volgende slachtoffer zal zijn.

Op 4 februari 1982, terugkerend van een aantal optredens in België, sterft Alex Harvey aan hartfalen, een dag voor zijn 47ste verjaardag.

Website: https://web.archive.org/web/20120805041143/http://www.sahbofficial.co.uk/home.htm