Review: ZZ Ward – Dirty Shine

 

ZZ Ward - Dirty Shine

ZZ Ward – Dirty Shine
Format: CD – Digital / Label: Dirty Shine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het is haast onmogelijk om een label te plakken aan de muzikale stijl van ZZ Ward. Een zangeres uit Oregon (nu in Los Angeles) die in elk geval als “zeer avontuurlijk” te bestempelen is.

Uit de lijst van gasten vallen de namen van hip-hop producer S1 (o.a. Eminem), rapper Vic Mensa uit Chicago, hip-hop artieste Jean Deaux en R’n’B zanger Aloe Blacc op. Die verraden al dat de hip-hop en R’n’B een grote rol spelen op dit album.

Maar dat is nog lang niet alles! Je komt ook invloeden uit Peaky Blinders/Twin Peaks, pop, alternative/indie rock en… de blues tegen.

Zo is Ride Or Die het beste te omschrijven als bluesy soul met hip-hop ritmes en een R’n’B sausje en dan ook nog eens met de raps van Vic Mensa en de bluesy zang van ZZ. Slow Hum Hymnal is een broeierige dreigende interlude met snijdend gitaarwerk en “work songs”.

In Friends Like These wordt de blues perfekt ingepast in een donker dreunend nummer met een snerpende bluesgitaar. In de interlude North Bank Blues is een huilende bluesharmonica te horen. Deze keert, zeer vervormd, terug in het zeer funky OverdoZZe. Don’t Let Me Down mengt de blues op een zeer broeierig stampende manier met Amy Winehouse/Lady Gaga-achtige poprock.

De raps van Jean Deaux zijn te horen in de venijnig dreunende R’n’B/pop van On One. Dead Or Alive gaat meer de luchtig groovende Amy Winehouse kant op met een krachtig galmend refrein. Ook de funky R’n’B van Forget About Us is voorzien van een krachtig refrein.

Baby Don’t is een gemeen snijdend indie-rocknummer en Cut Me Loose bevat zeer hoekige “gebroken” grooves en blijft toch funky! Het donkere folkie Tin Cups heeft een onmiskenbare Peaky Blinders sfeer en de warme zang van Aloe Blacc is in dit nummer te horen.

Waarschijnlijk is dit album van ZZ Ward niet weggelegd voor de die-hard bluesfans maar de fans van de avontuurlijke pop-rock/R’n’B  zullen wel raad weten met dit album!

Tracks:
01. Welcome To Dirty Shine
02. Ride Or Die
03. Fadeaway
04. On One
05. Slow Hum Hymnal
06. Dead Or Alive
07. Forget About Us
08. Friends Like These
09. Baby Don’t
10. North Bank Blues
11. OverdoZZe
12. Cut Me Loose
13. Tin Cups
14. Don’t Let Me Down

Website: https://www.zzward.com/