Review: ZZ Top – RAW – ‘That Little Ol’ Band From Texas’ Original Soundtrack

 

ZZ Top - RAW – ‘That Little Ol’ Band From Texas’ Original Soundtrack

ZZ Top – RAW – ‘That Little Ol’ Band From Texas’ Original Soundtrack
Format: CD- Vinyl LP – Digital / Label: BMG Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Dit album is de soundtrack van de met een Oscar genomineerde documentaire ‘That Little Ol’ Band From Texas’ over de avonturen van het boogie trio ZZ Top. Een trio, dat in 1969 ontstond uit de resten van bands als the Moving Sidewalks, American Blues en the Warlocks en dat zou uitgroeien tot de meest populaire en hardste boogie band ooit.

Dusty Hill (zang, bas), Billy F. Gibbons (zang, gitaar) en Frank Beard (drums) kregen het voor elkaar om het publiek geheel in hun greep te krijgen met hun ogenschijnlijk simpele en uiterst funky boogie geluid.

In 2021 overleed bassist Dusty Hill maar gelukkig gaat het trio door met Elwood Francis als vervanger.

Het lekkere aan dit soundtrack album is dat het gevuld is met live opgenomen versies van de ZZ Top klassiekers. Live in de oefenruimte. Hierdoor krijgt het toch al zo massieve ZZ Top geluid een extra rauwe laag. Er is dus niet gekozen om een soort verzamel album uit te brengen met alle originele ZZ Top klassiekers (waar overigens ook niets mis mee zou zijn).

Het album opent met Brown Sugar. Een loom stotende blues die uiteindelijk uitmondt in het bekende massieve boogie geluid met een hoofdrol voor de hard priemende bluesgitaar van Billy F. Gibbons.

Prima voorbeelden van het extra rauwe live geluid van ZZ Top klassiekers zijn de ongepolijste versie van La Grange, het woest klinkende Tush en zelfs de modernere klassiekers Legs en Gimme All Your Lovin’ klinken stukken rauwer. Blue Jean Blues is, en zal altijd blijven, een schitterende zeer breekbare broeierige slowblues.

Fans van het gonzende boogiegeluid worden weer heel blij van het broeierige Certified Blues en de meedogenloze boogie Tube Snake Boogie.

Een uitstekend soundtrack album van een uitstekende documentaire, die zijn weg naar de ZZ Top fans zeker zal weten te vinden.

Tracks:
01. Brown Sugar
02. Just Got Paid
03. Heard It On The X
04. La Grange
05. Tush
06. Thunderbird
07. I’m Bad, I’m Nationwide
08. Legs
09. Gimme All Your Lovin’
10. Blue Jean Blues
11. Certified Blues
12. Tube Snake Boogie

Website: https://www.zztop.com/