Review: Zoe Schwarz Blue Commotion – Good Times (Remixed, Remastered + Bonus Tracks)

 

Zoe Schwarz Blue Commotion - Good Times (Remixed, Remastered 2023 + Bonus Tracks)

Zoe Schwarz Blue Commotion – Good Times (Remixed, Remastered + Bonus Tracks)
Format: CD – Digital / Label: RKUK Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Er kan een aantal redenen zijn waarom een band een album uit 2012 opnieuw uitbrengt. Reden nummer één: Het album is ten tijde van de originele release door vele bluesliefhebbers onopgemerkt aan de aandacht ontsnapt. Reden twee: Gewoonweg omdat dit een uitstekend album is, dat het beluisteren opnieuw meer dan waard is. Reden nummer drie: Het gaat hier om een prima band met uitstekende muzikanten. Reden nummer vier: de heruitgave bevat een aantal bonustracks.

En al die redenen gaan op voor de heruitgave van het album ‘Good Times’ van de Britse band Zoe Schwarz Blue Commotion. Een band met Zoe Schwarz (zang), Si Genaro (harmonica), Rob Koral (gitaar), Pete Whittaker (Hammondorgel), Rodney Teague (bas), Paul Robinson (drums) en Ian Ellis (saxofoon), op het album aangevuld door Andy Urquhart (trompet) en Eddie John (drums).

De blues voort de boventoon op dit album en wordt af en toe voorzien van een soulvol geluid. Zoe Schwarz is een prima blueszangeres met een rauw doorleefd geluid en een power, die mij af en toe aan Chi Coltrane deed denken.

De heruitgave begint met Take Me Back, een lekker broeierig groovende shuffle met schurend gitaarwerk van Rob Koral en rauwe zang. Daarna volgt de dromerig deinende shuffle Fine And Mellow, die aangevoerd wordt door het romige Hammondspel van Pete Whittaker. De gestopte trompet van Andy Urquhart zorgt voor een jazzy sfeertje.

Je wordt absoluut vrolijk van de opgewekt swingende soulrocker I’ll Do Anything met stuwende blazers en de brullende harmonica van Si Genaro. Het Willie Dixon/J.B. Lenoir nummer You Shook Me krijgt een intiem swingende uitvoering en The Beautitudes is al even intiem op een St. James Infirmary-achtige wijze met de warme stem van Zoe in de hoofdrol.

Ze klinkt zeer hartstochtelijk in het pompende That’s Why I’m Crying met vurig snijdend gitaarwerk. Too Darn Rich To Be Happy pompt op een felle uitbundige wijze en I’m Leaving You pompt op een broeierige Road House Blues achtige wijze met zeer fraai uitwaaierend Hammondspel.

Merkwaardig genoeg deed het hoekig pompende Exit mij aan Fischer-Z denken! Als eerste bonustrack is Don’t Hold Back een lui deinende shuffle met uitstekend bluesy gitaarspel.

Broken Heart Blues is de volgende bonustrack. Een live-uitvoering van een ontspannen swingende shuffle waarin de vurige Hammond en de venijnig bijtende gitaar de hoofdrollen opeisen.

Ik vind het meer dan terecht dat dit album opnieuw is uitgebracht. Laat deze kans dit keer niet voorbij gaan en haal dit uitstekende album in huis! Al was het maar om de tijd te overbruggen tot er weer een nieuw album van Zoe Schwarz Blue Commotion verschijnt!

Tracks:
01. Take Me Back
02. Fine And Mellow
03. I’ll Do Anything
04. You Shook Me
05. The Beatitudes
06. That’s Why Im Crying
07. Too Darn Rich To Be Happy
08. Blues Get Off My Shoulder
09. I’m Leaving You
10. Give Him Up Girl
11. If I Didnt Sing Id Cry
12. Exit (Bonus Track)
13. Don’t Hold Back (Bonus Track)
14. Broken Heart Blues (Live Bonus Track)

Website: https://www.zoeschwarzmusic.com/