Review: Zeal & Ardor – Zeal & Ardor

 

Zeal & Ardor - Zeal & Ardor

Zeal & Ardor – Zeal & Ardor
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: MVKA Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

“Verpletterend hard, grimmig en woest” zijn de juiste omschrijvingen voor het nieuwe album van de Zwitsers-Amerikaanse formatie Zeal & Ardor. Deze band uit Basel, bestaand uit Manuel Gagneux (zang, gitaar), Denis Wagner (backingt vocals), Marc Obrist (backing vocals), Tizano Volante (gitaar), Marco Von Allmen (drums) en Lukas Kurmann (bas) zijn met dit album toe aan album nummer 3.

En het album is van begin tot eind een zeer indrukwekkend album met een flink naargeestig donker, en vooral keihard, geluid.

Het album opent met Zeal & Ardor, dat begint met een grimmig soort “misthoorn gitaar” en overgaat in een uiterst donker schurende en stroperige trage metal met een hoog Industrial gehalte en waarin ook het geluid van “onze eigen” De Staat opduikt.

Het blijft flink naargeestig in het overweldigende Run met zijn woest uitgebrulde zang en nu-metal-achtig geluid. Death To The Holy gaat daarna weer meer richting De Staat in een bezwerend nummer met een spervuur aan grimmige riffs.

Emerson is een woeste, grimmige metalexplosie, die zichzelf een verwoestende weg door je gehoorgangen heen ragt. Het donkere en dreigende Golden Liar heeft lichte Ennio Morricone trekjes. Erase opent bedrieglijk met intieme gitaarklanken, die al snel verpletterd worden door schurende nu-metal riffs en krijszang.

Bow komt al knarsend op gang als een zeer zware en dwingende De Staat achtige stamper. De band barst in Feed The Machine los in exploderend metalnummer waarna I Caught You aanzwelt tot Deftones-achtige proporties.

In Church Burns duiken onverwachts gospelinvloeden op in een zwaar gonzend nummer. Gotterdämmerung is vernoemd naar de opera van Richard Wagner en is een deels Duitstalig metal spervuur. Daarna zweeft Hold Your Head Low verdwaasd psychedelisch rond in de beste Opeth traditie.

J-M-B sluit het album op een zeer stuwende en grimmige wijze.

Vrolijk zal je door dit album niet worden. Maar dat lijkt mij nu ook precies de bedoeling!

Een zeer indrukwekkend derde album van Zeal & Ardor.

Tracks:
01. Zeal & Ardor
02. Run
03. Death To The Holy
04. Emerson
05. Golden Liar
06. Erase
07. Bow
08. Feed The Machine
09. I Caught You
10. Church Burns
11. Gotterdämmerung
12. Hold Your Head Low
13. J-M-B

Website: https://www.zealandardor.com/