Review: Zakiya Hooker – Bluesman’s Journey

 

Zakiya Hooker - Bluesman’s Journey

Zakiya Hooker – Bluesman’s Journey
Format: CD – Digital / Label: Boogie With The Hook Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Dochter zijn van een blueslegende kan behoorlijk zwaar zijn. Je ontkomt namelijk nooit aan vergelijkingen met je vader. In het geval van Zakiya Hooker, dochter van de legendarische boogieman John Lee Hooker, trekt Zakiya echter haar eigen plan. Zij heeft namelijk niets met de boogieblues van haar vader te maken. Ze heeft op haar zesde album ‘Bluesman’s Journey’ gekozen voor een mix van soul en blues.

Het leven van Zakiya is niet altijd even prettig geweest. Zo overleed haar 20-jarige zoon John na een auto ongeluk en verdween haar andere zoon voor een lange tijd achter de tralies. De naam Zakiya betekent in het Hebreeuws “puur” en in het Swahili “intelligent”.

Vooral veel soul dus op haar nieuwe album. En daarbij moet opgemerkt worden dat deze soul door de wat kille, blikkerige productie van echtgenoot Ollan Christopher jammer genoeg veel warmte verliest. Dat is gelijk te horen in het sprankelend groovende Keeping It Real. De stem van Zakiya klinkt soulvol en warm als die van Dionne Warwick.

Where Did The Angels Go is een intieme soulblues ballad, voorzien van branderig gitaarwerk en het fluwelen stemgeluid van Zakiya. Memories Of You gaat richting de zeer gecultiveerde R’n’B en wordt gered door de warme zang van Zakiya. Zodra Zakiya zich met de blues bezighoudt gaat het peil van de nummers gelijk omhoog. One Step Two is eem stuwende shuffle met een branderige bluesgitaar en Another Kind Of Blues een vurig stuwend bluesnummer.

In Bluesman’s Journey duikt John Lee Hooker via voicesamples op. Een losjes swingend eerbetoon aan vader John Lee. In Resting Place zijn wat lichte reggae ritmes te horen. Zakiya sluit het album af met de luie weldadige blues In The Mood.

Hoewel Zakiya Hooker’s nieuwe album wat warmte mist is er nog altijd sprake van een aangenaam soulblues album.

Tracks:
01. Keeping It Real
02. Little Secrets
03. Where Did The Angels Go
04. One Step Two
05. Memories Of You
06. Bluesman’s Journey
07. Another Kind Of Blues
08. Resting Place
09. In The Mood

Website: https://zakiyahooker.com/home