Review: Zach Williams – A Hundred Highways

 

Zach Williams - A Hundred Highways

Zach Williams – A Hundred Highways
Format: CD / Label: Provident Label Group
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Zach Williams uit Nashville groeide op in een keurig Christelijk gezin en raakte op jeugdige leeftijd verslingerd aan de country en Southern Rock. Helaas voor hem leverde dat hem ook een drank en drugsverslaving op.

Via het geloof vond hij een uitweg en dat leverde hem geen windeieren op. Zijn debuutalbum ‘Chain Break’ leverde hem namelijk een Grammy Award op.

Redenen genoeg dus voor Zach om de Heer dankbaar te zijn. En die dankbaarheid schreeuwt hij van de daken op zijn nieuwe, derde album., dat hij opnam met Jonathan Smith. Een album waarop de ballads de meerderheid hebben maar waar ook bij vlagen stevig gerockt wordt.

De opener van het album Big Tent Revival laat zijn voorliefde voor country en Southern Rock horen in een nummer vol krachtig priemende gitaarriffs. Zach blijkt ook gezegend te zijn met een zeer krachtige soulvolle stem, die ergens tussen het stemgeluid van Bryan Adams en Bruce Springsteen in zit.

Praise Opens Prisons begint met een Street Fighting Man (Stones) achtig “ooh ooh” koortje om verder te gaan als een Stones/Black Crowes achtige rocker. That’ll Preach gaat meer de poprock kant op waarbij krachtige rockriffs niet vergeten worden. Up There Down There is een soulvolle ballad waarop Van Morrison jaloers zou kunnen zijn.

Door de inzet van een koor krijgt de sfeervolle ballad Sunday’s Comin’ een flink gospelgehalte. Like A Billy Graham Revival is een indringend loom eerbetoon aan TV evangelist Billy Graham, die via een voicesample langs komt. Jesus’ Fault is een duet met Walker Hayes. In dit nummer komt de “herrijzenis” van Zach ter sprake via een zwevende countryrock ballad. Zelfs Duncan Laurence invloeden zijn te horen en wel in de dromerige ballad I Got You.

De afsluiter van het album, Plan For Me, is een nummer van een Bryan Adams-achtige kwaliteit.

Het is goed om te horen dat Zach Williams een positieve uitweg heeft gevonden via het geloof. Een prima album met Americana van een hoge kwaliteit is het gevolg.

Tracks:
01. Big Tent Revival
02. Up There Down There
03. Sunday’s Comin’
04. Heart Of God
05. Like A Billy Graham Revival
06. Jesus’ Fault
07. Praise Opens Prisons
08. Lookin’ For You
09. That’ll Preach
10. I Got You
11. Love Is A Battleground
12. Holy Rollin’
13. Flesh And Bone (We Remember)
14. Far Too Good To A Man Like Me
15. Plan For Me

Website: https://www.zachwilliamsmusic.com/