Review: Ylvalie – Many Days

 

Ylvalie - Many Days

Ylvalie – Many Days
Format: CD / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

‘Many Days’ is het debuutalbum van de Groningse singer-songwriter Ylvalie en dit is niet een intiem en liefdevol album zoals vaak het geval is bij singer-songwriters. Nee, in dit geval hebben we te maken met de zeer eigenzinnige Ylvalie Dik.

De acht nummers op haar album zijn allemaal voorzien van een donkere rauwe rand, die vooral veroorzaakt wordt door gitarist Chiron Schut, die de ene keer rauw en bluesy klinkt en de andere keer de noise registers flink open trekt. Tomas van der Neut (bas) en Daan Noordhoek (drums) zorgen daarbij voor een solide begeleiding.

De stem van Ylvaldie klinkt krachtig en gekweld, vaak voorzien van een snik. Qua stijl moet je bij deze singer-songwriter gaan denken richting PJ Harvey.

Het album wordt geopend met Many Days. Een hoekig pompend nummer met een rauw bluesy randje. Vervolgens klinkt Ylvalie in I Get Lost haast als de vrouwelijke evenknie van Chris Isaaks. Daarbij ontbreekt uiteraard de weemoedig twangende gitaar van Chiron Schut niet. Die gitaar klinkt bij vlagen ook rauw schurend.

De zang van Ylvalie klinkt in het lome Sit And Cry behoorlijk donker en bezwerend. Chiron Schut trekt in het donkere I’m Sorry alle noise registers open. No Quitter klinkt breekbaar met een altijd aanwezig rauw randje en een krachtige boodschap.

Het afsluitende Scared Eyes opent met sfeervol Spaans gitaarwerk om daarna onderkoeld jazzy deinend verder te gaan.

Het debuut van Ylvalie is zeker niet aandoenlijk en warm maar zeer zeker wel lekker eigenzinnig en rauw!

Tracks:
01. Many days
02.I Get Lost
03. Sit And Cry
04. That Night
05.I’m Sorry
06. No Quitter
07. Can’t Find The Words
08. Scared Eyes

Website:https://ylvalie.com/