Review: Yates McKendree – Buchanan Lane

 

Yates McKendree - Buchanan Lane

Yates McKendree – Buchanan Lane
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Qualified Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik snap helemaal waarom grootheden als Delbert McClinton en John Hiatt gebruik maakten van de muzikale diensten van de 21-jarige zanger-gitarist Yates McKendree uit Nashville. Yates verdiende een Grammy voor zijn werk als engineer op het ‘Tall Dark & Handsome’ album van Delbert McClinton in 2002 en is nu met zijn debuutalbum op de proppen gekomen. Een album waarop de veelzijdigheid van Yates goed tot zijn recht komt.

De nummers op het album lopen uiteen van funky blues tot soul en zelfs jazz.

Yates kreeg de hulp van zijn vader Kevin McKendree (keyboards), Steve Mackey (staande bas), Big Joe Maher (drums), Jim Hoke (saxofoon), Andrew Carney (trompet), Roland Barber (trombone) en the McCrary Sisters (backing vocals).

Het album is verdeeld in eigen nummers en covers.

De eerste cover is B.B. King’s Ruby Lee, dat in een lui groovende New Orleans versie is gegoten met zacht knorrende blazers en hard priemend gitaarwerk. Brand New Neighborhood is een cover van de minder bekende Fletcher Smith. Een opgewekt boppende swinger met uitbundig swingende blazers. Earl King’s Always A First Time klinkt zoals het hoort, warm en funky groovend met bijbehorende bijtende bluesgitaar.

Er staan twee T-Bone Walker covers op het album. De eerste is Papa Ain’t Salty. Lui pompend met venijnig gitaarwerk. No Reason is in een big band versie te horen met Yates in een Michael Bublé-achtige crooner rol.

De cover van Dr. John’s Qualified behoort tot de hoogtepunten van het album door de geoliede funkgrooves en de pompende funkpiano.

It Hurts To Be In Love is een Guitar Slim cover. Een lekker warm en soulvol deinende shuffle met hard gitaarwerk. De laatste cover is Tampa Red’s Please Mr. Doctor. Een zeer indringende slowblues met uitmuntend gitaarspel. Out Crowd is overduidelijk gebaseerd op Ramsey Lewis’ “The In Crowd”. Een instrumentale jazzswinger met de swingende piano in de hoofdrol.

Wise is mede door de blazers en Yates’ prima zang een luie soulvolle shuffle, gevolgd door de intieme slowblues No Justice. In Wine, Wine, Wine gaat Yates nogmaals op de jazzy Michael Bublé toer. Op een niet storende intieme jazz manier.

Het instrumentale Voodoo sluit het album op een schroeiende funky wijze af.

Met Buchanan Lane heeft Yates McKendree een prima bewijs afgeleverd van zijn veelzijdigheid.

Tracks:
01. Out Crowd
02. Ruby Lee
03. Wise
04. No Justice
05. Brand New Neighborhood
06. Always A First Time
07. Papa Ain’t Salty
08. No Reason
09. Qualified
10. It Hurts To Love Someone Else
11. Wine, Wine, Wine
12. Please Mr. Doctor
13. Voodoo

Website: https://www.qualifiedrecords.com/yates