Review: Xander And The Peace Pirates – Order Out Of Chaos

 

Xander And The Peace Pirates - Order Out Of Chaos

Xander And The Peace Pirates – Order Out Of Chaos
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: V2 Records
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Om maar met de deur in huis te vallen: na het beluisteren van ‘Order Out Of Chaos”  van de Britse classic rock formatie Xander And The Peace Pirates vielen mij louter superlatieven in om het album te beschrijven.                                                  

Adembenemende en sensationele classic rock zoals je maar zelden hoort. De vergelijking met de opkomst van de Black Crowes, die met hun bluesrock in 1990 de “hair metal” rockscene op zijn grondvesten liet schudden, is op zijn plaats’. Niet in het minst daar het geluid van Xander And The Peace Pirates aan The Black Crowes en de pre-Crowes Chris Robertson Brotherhood doet denken.

Frontman Keith Xander is gezegend met een geweldige soul stem, waarmee hij Chris Robinson naar de kroon steekt. Bovendien is Xander in staat louter pakkende songs te schrijven met mooie soul searching lyrics. De sound van The Peace Pirates wordt, naast de vocalen, bepaald door de licht-psychedelische, heldere en melodieuze gitaarsound van Keith Xander, een gitaarsound die zeer single string bepaald is, mogelijk doordat Xander, die met een halve rechterarm werd geboren, de gitaar met een prothese bespeelt.

Reeds bij de eerste tonen van het openingsnummer We Cry grijpt de muziek je bij de strot; perfect gezongen classic rock. En dat gaat zo door met Leave The Light On. Het Little Feat-achtige Soul Sailing, waarna de connectie met de Chris Robertson Brotherhood vooral vocaal duidelijk wordt in het geweldige I’m No Good At Being Bad.

En de klassieke classic rocksongs volgen elkaar in hoog tempo op. Order Out Of Chaos, Kiss Your Rain, Breathless en Fog, het is allemaal adembenemend fraai gezongen en gespeeld door Keith Xander en zijn geweldige band The Peace Pirates.

Twee songs schieten er nog bovenuit en zijn nu al classic rock klassiekers: de prachtige sfeervolle ballad Into The Water, waarin Xander vocaal boven zichzelf uitstijgt, en de bluesrock klassieker Heart Stop, dat het album passend afsluit.

Met ‘Order Out Of Chaos’ hebben Xander And The Peace Pirates een sensationeel goed classic rock album afgeleverd dat dit jaar waarschijnlijk door geen enkele andere band meer wordt geëvenaard.

Tracks:
01. We Cry
02. Leave The Light On
03. Soul Sailing
04. I’m No Good At Being Bad
05. Order Out Of Chaos
06. Into The Water
07. Kiss Your Rain
08. Breathless
09. Fog
10. Heart Stop

Website: https://www.xanderandthepeacepirates.com/