Review: Wouter Bessels – Plaat Voor Je Kop

 

Wouter Bessels - Plaat Voor Je Kop

Wouter Bessels – Plaat Voor Je Kop
Format: Boek
Uitgeverij Koninklijke van Gorkum (https://www.vangorcum.nl/)
EAN 9789023259619
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

‘Plaat Voor Je Kop’ is verkrijgbaar in alle fysieke en online boekenwinkels in Nederland

Muziekjournalist en muziekkenner Wouter Bessels (1977, Hoorn) schreef tussen 2009 en 2015 meer dan 150 columns over allerlei soorten muziek, van pop, rock, folk, jazz en elektronische muziek. Een groot deel van deze columns heeft hij, geactualiseerd en aangevuld samengebracht in dit 300 pagina’s tellende boek. De uitgever noemt het een ontdekkingsreis door 60 jaar muziekgeschiedenis en dat klopt!

Het boek beschrijft letterlijk artiesten en bands van Abba tot ZZ Top. Hij vertelt steeds de achtergrondverhalen rond belangrijke albums van zowel grootheden in de muziek als eendagsvliegen.

Ondergetekende wordt vaak door vrienden en vriendinnen als wandelende popencyclopedie beschouwd, wat zéker ook geldt voor Wouter Bessels. Beiden hebben een brede muzieksmaak met veel overeenkomsten. Bij het lezen van dit boek kwam ik toch regelmatig dingen tegen die ik niet (meer) wist, wat het extra leuk maakt. Bij alle columns krijg je extra informatie, zoals bij elk verhaal achter de plaat ook een korte discografie van steeds drie albums (als die al gemaakt zijn), tien songs en compilatiealbums waardoor de lezer zich nog meer kan verdiepen en kennis over de desbetreffende artiest of band en/of genre kan verbreden.

Tussen de columns door kun je over ‘guilty pleasures’ lezen, die vaak verrassend zijn. Daar zitten ongetwijfeld namen en platen tussen die je als lezer goed of juist niet kent. 

Het is een zeer lezenswaardig en mooi geïllustreerd boek geworden, dat je regelmatig zal verrassen. Voor mij was het verrassend om verhalen te lezen over artiesten en bands als Earth & Fire, Focus, Group 1850, Johan, Steve Hackett, Daniël Lohues, Joni Mitchell, Nadieh, Mike Oldfield, Todd Rundgren, Solution, Hans Vermeulen en XTC. En ja, er staan ook verhalen in over artiesten en bands waar ik niets mee heb, maar toch interessant om daarover te lezen, zoals over Modern Talking, Kinderen voor Kinderen en André Hazes. 

Wouter Bessels schreef al boeken over Pink Floyd en Porcupine Tree/Steven Wilson en is al ruim 20 jaar biograaf van Jan Akkerman en betrokken als samensteller (etc.) van heruitgaven van albums van onder meer Golden Earring, Shocking Blue, Kayak, Solution en Tangerine Dream. Al op jonge leeftijd kreeg hij veel goede (vooral) popmuziek voor de kiezen omdat zijn moeder hem elke dag tijdens de middagpauze een langspeelplaat liet horen tijdens het koken. Zo zie je maar weer dat een goede opvoeding essentieel kan zijn!

Website: Van Gorcum