Review: Women In Blues – My Precious Blues

 

Women In Blues - My Precious Blues

Women In Blues – My Precious Blues
format: CD – Digital / Label: Bluestown Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Met een release op een label, dat Bluestown heet, scoor je bij ons natuurlijk haast automatisch al punten! En als dat dan ook nog eens een zeer indrukwekkend album blijkt te zijn, is het feest helemaal compleet!

Het gaat hier om het tweede album van ‘Women In Blues’. Een duo gevormd door de Noorse bluesgrootheden Rita Engedalen (zang, akoestische gitaar) en Margit Bakken (zang, akoestische gitaar).

Hun samenwerking werd geïnspireerd door het “The Toughest Ladies Of The Blues” project van wijlen Kristin Berglund.

Engedalen heeft al de nodige soloalbums achter haar naam staan waaronder het met een Grammy beloonde ‘Heaven Ain’t Ready For Me Yet’, Bakken bracht in 2009 een soloalbum uit.

De blues komt in allerlei gedaantes voorbij. Zo is de opener van het album, My Precious Blues,  een intieme blues in een Rory Block-achtige stijl met breekbaar akoestisch bluesgitaar spel. Daarna volgt de broeierige, swampy blues I Will Be Ready met een gospelblues-achtig Staples Singers geluid en een fraai galmende gitaar.

De cover van Clara Smith’s Strugglin’ Woman Blues heeft een hoog Good Morning Little School Girl gehalte en klinkt lekker luchtig met de zacht kreunende harmonica van Jorstein Forsberg. De stemmen van Rita en Margit passen, doorleefd als ze klinken, perfect bij elkaar.

Your Secret Box Of Mysteries is een weemoedige bluesy ballad gevolgd door de traag galmende blues I Wanna See You In The Light. Be A Good Man To Me klinkt een stuk rauwer op een loom stuwende wijze. Het luchtige I’m Talking ‘Bout You klinkt als een bluesy versie van Melanie met een voorname rol voor de banjo van Amund Maarud.

Nobody Can Take My Soul heeft een J.J. Cale-achtige loomheid en Alberta Hunter’s You Can’t Tell The Difference After Dark is een respectvolle pianoblues cover.

Na de intiem stuwende akoestische blues Let The Freedom Come sluiten Rita en Margit het album op een zeer indrukwekkende wijze af via het a capella gezongen Shine On Me.

‘Women In Blues’ heeft met dit album één van de beste Euro blues albums van dit moment afgeleverd!

Tracks:
01. My Precious Blues
02. I Will Be Ready
03. Strugglin’ Woman Blues
04. Your Secret Box Of Mysteries
05. I Wanna See You In The Light
06. Be A Good Man To Me
07. I’m Talking ‘Bout You
08. Nobody Can Take My Soul
09. You Can’t Tell The Difference After Dark
10. Let The Freedom Come
11. Shine On Me

Website:
https://ritaengedalen.com/
https://www.facebook.com/margit.bakken.1