Review: Willie Nelson – Bluegrass

 

Willie Nelson – Bluegrass

Willie Nelson – Bluegrass
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Legacy Recordings
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Singer-songwriter Willie Nelson weet echt niet van ophouden. De op 29 april 1933 in Abbott, Texas, geboren en in Forth Worth, Texas opgegroeide Red Headed Stranger vierde in april van dit jaar zijn 90e! verjaardag. Maar met grote regelmaat verschijnen er nieuwe albums.

In april jl. verscheen ‘I Don’t Know A Thing About Love‘, een album waarop hij een ode brengt aan de Amerikaanse singer-songwriter Harlan Howard. Medio september verscheen zijn 74e(!) studioalbum ‘Bluegrass’. De titel zegt het al, een album waarop Nelson zijn klassieke songs met een prachtige bluegrasssaus overgiet. Willie speelt op dit album geen gitaar, Trigger blijft in de koffer, en neemt alleen de leadzang voor zijn rekening. Het album is ook nu weer geproduceerd door Buddy Cannon.

Het album gaat met het uit 1998 stammende No Love Around vrolijk uptempo van start. De band mag zich nu al helemaal uitleven. In de countryballad Somebody Pick Up My Pieces (album ‘Theatro’ uit 1998) vraagt de melancholische viool van Aubrey Haynie alle aandacht, naast de dobro van Rob Ickes en de mooie harmonieën.

In het door Nelson en Waylon Jennings geschreven A Good Hearted Woman (1972) soleert de band er weer heerlijk op los. Dat Willie Nelson nog goed bij stem is bewijst hij o.a. in de tearjerker Sad Songs And Waltzes (album ‘Shotgun Willie’ uit 1973). Mooi is zijn zang ook in de ballad Home Motel (album ‘Here’s Willie Nelson’ uit 1963).

Heerlijk zijn de harmonieën in de melancholische ballad You Left Me A Long, Long Time Ago (1964). Na Yesterday’s Wine, Nelson’s grote hit uit 1971, vestigt Barry Bales met zijn contrabas de aandacht op zich in de single Bloody Mary Morning (1974).

In het uptempo Slow Down Old World (‘Shotgun Willie’ uit 1973) trilt de stem van Willie enigszins. Prachtig zijn de diverse solo’s daarna weer in Still Is Still Moving To Me (album ‘Across The Borderline’ uit 1993). Willie’s grote hit uit 1980 On The Road Again ontbreekt uiteraard niet. Man With The Blues is het oudste liedje van Willie Nelson. Deze single uit 1959 wordt omgetoverd in een prachtige bluegrassversie.

Conclusie:
Het album ‘Bluegrass’ is een sprankelende kruisbestuiving tussen country en bluegrass. Willie Nelson heeft met zijn fantastische begeleiders een zeer prettig in het gehoor liggend album afgeleverd.

Tracks:
01. No Love Around
02. Somebody Pick Up My Pieces
03. Good Hearted Woman (Cowritten With Waylon Jennings)
04. Sad Songs and Waltzes
05. Home Motel
06. You Left Me a Long, Long Time Ago
07. Yesterday’s Wine
08. Bloody Mary Morning
09. Slow Down Old World
10. Still is Still Moving To Me
11. On the Road Again
12. Man With the Blues

Line-up:
Willie Nelson – zang
Barry Bales – contrabas
Ron Block – banjo
Aubrey Haynie – viool
Rob Ickes – dobro
Josh Martin – akoestische gitaar
Mickey Raphael – mondharmonica
Seth Taylor – mandoline
Bobby Terry – akoestische gitaar, gut string gitaar
Dan Tyminski – mandoline
Wyatt Beard – backing vocals
Buddy Cannon – backing vocals
Melonie Cannon – backing vocals

Website: https://willienelson.com/