Review: Widespread Panic – Miss Kitty’s Lounge

 

Widespread Panic - Miss Kitty’s Lounge

Widespread Panic – Miss Kitty’s Lounge
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

Het uit Athens, Georgia afkomstige collectief Widespread Panic is in ons land altijd relatief onbekend gebleven; in het thuisland is dat een ander verhaal: daar heeft Widespread Panic een geduchte live-reputatie en mag de band zelfs een record noteren omdat het maar liefst 60 optredens heeft gegeven in het Red Rocks Amphiteatre in Morrison, Colorado en dat doet niemand hen tot nog toe na.

De groep werd in 1986 opgezet door zanger/gitarist John Bell en bassist/zanger Dave Schools, die anno 2022 nog altijd deel uitmaken van de band; twee andere mannen van het eerste uur, drummer Todd Nance en gitarist Michael Houser, zijn in de tussentijd overleden.

Muzikaaltechnisch wordt het gezelschap altijd ondergebracht bij de zogenaamde jambands, groepen die de lange nummers niet schuwen zoals Grateful Dead, Little Feat en Phish. Ook Widespread Panic houdt zich onledig met songs die worden opgesierd met lange instrumentale stukken, vaak uit de gitaar van John Bell.

Op dit album staan ook nog eens enkele compleet instrumentale tracks (A Of D, Machine, LA). Voor de liefhebbers dient te worden gemeld dat ‘Miss Kitty’s Lounge’ geen nieuw materiaal bevat: de 14 nummers zijn niet eerder uitgebrachte demo’s die al in 1990 werden opgenomen in de studio van producer John Keane in Athens, destijds nog in de originele line-up.

Net zoals de live-performances uitputtingsslagen zijn, zo zou je dit album ook kunnen noemen met zijn 70 minuten. De krenten uit de pap zijn voor mij: C. Brown, Holden Oversoul, Proving Ground, The Last Straw en Love Tractor.

Tracklist:
01. A Of D
02. C. Brown
03. Rock
04. Pigeons
05. Holden Oversoul
06. Proving Ground
07. The Last Straw
08. Love Tractor
09. Machine
10. Barstools And Dreamers
11. Contentment Blues
12. Impossible
13. LA
14. Conrad

Website: https://widespreadpanic.com/