Review: Wentus Blues Band – From The Barrel

 

Wentus Blues Band - From The Barrel

Wentus Blues Band – From The Barrel
Format: CD / Label: Ramasound Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Finse band Wentus Blues Band uit Kokkola bestaat 35 jaar! En om dat feit te vieren is er nu een overzichtsalbum van de band verschenen. De band werd in 1986 opgericht en debuteerde in 1989 met het album ‘Wentus Blues Band’.

Hun 20-jarig jubileum vierde de band met het live album ‘Family Meeting’ waarop gasten aantraden als Eddie Kirkland, Phil Guy, Lazy Lester, Louisiana Red, Mick Taylor, Kim Wilson, Omar Dykes en Barrence Whitfield.

Duke Robillard is ook zeer gecharmeerd van deze Finse band want hij was te gast op het ‘Too Much Mustard’ album uit 2019.

Wentus Blues Band bestaat uit Juho Kinaret (zang), Niko Riippa (gitaar), Robert Hagnäs (bas), Pekka Gröhn (keyboards) en Daniel Hjerppe (drums) en qua stijl zit de band duidelijk in de hoek van the Fabulous Thunderbirds. Swingende blues dus afgewisseld met een aantal soulvolle nummers.

Dit overzichtsalbum opent met het door Duke Robillard geschreven If This Is Love. Een stuwend bluesnummer waarin het Thunderbirds geluid zeer aanwezig is. Juho Kinaret heeft een aangename krachtige stem en  Pekka Gröhn is te horen met zijn pompend soulvol orgel.

My Home is een Gary Primich nummer dat in een solide pompende shuffle versie gestoken is. De lome broeierige shuffle Close Talker is afkomstig uit de pen van Sven Zetterberg en de gitaar van Niko Riippa klinkt hier lekker branderig.

Het door ex-Rolling Stone Mick Taylor geschreven Losing My Faith is vervolgens een zeer soulvolle ballad met priemend gitaarwerk en bijbehorend dromerig soulorgelspel. Eddie Kirkland’s I Love You is een losjes swingend funky nummer, dat uitbundig grooved.

Met Jay Miller’s I’m A Lover Not A Fighter en Trainfare gaat the Wentus Blues Band de boppende rock kant op. No Reason, van Otis Grand, is een lekker sprankelend groovend soulbluesnummer en de cover van de soulklassieker You Gonna Make Me Cry klinkt zeer intiem met een hoofdrol voor de vlammende giaar van Niko Riippa.

Het opgewekt rockende Last Chance To Dance is een Los Lobos achtig nummer en sluit het album op passende wijze af.

Met het aanschaffen van dit prima overzichtsalbum feliciteer je Wentus Blues Band op een zeer gepaste wijze!

Tracks:
01. If This is Love
02. My Home
03. Close Talker
04. Losing My Faith
05. I Love You
06. I’m A Lover Not A Fighter
07. Cry For Me, Baby
08. No Reason
09. A Little More Time
10. You Gonna Make Me Cry
11. Trainfare
12. Last Chance To Dance

Website: https://www.wentusbluesband.com/