Review: WellBad – Bad Habits

 

WellBad - Bad Habits

WellBad – Bad Habits
Format: CD / Label: Blue Central Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Donker, beklemmend en broeierig….dat zijn trefwoorden, die volledig van toepassing zijn op het vijfde studioalbum van de Duitse band WellBad uit Hamburg.

Deze band debuteerde al in 2011 met het album ‘Beautiful Disaster’ en bestaat uit Daniel Welbat (zang), Arne Vogeler (gitaar), Jonas Von Orde (drums), Yonathan Shebretensae (keyboards) en Stefan Reich (bas).

De basis van hun muziek ligt in de blues maar met het grootste gemak worden daar elementen uit de muziek van Tom Waits, hip-hop, dixieland, Foetus, Fad Gadet en soul doorheen gemengd.

Het album opent met de boogie Bad Habits. Een boogie op de WellBad wijze wat inhoudt dat deze boogie sompig en gluiperig klinkt. Met schurende en fuzzende gitaarlicks en een zeer hoog Peaky Blinders gehalte.

Handle That klinkt al even broeierig. Een lui voortpompoend numnmer met een krachtig refrein en zwoele gastzang van Ina Forsman.

De tijuana trompet van Philipp Kacza opent het donker dreunende Out Of Mercy, dat een hoog Tom Waits gehalte heeft, mede door de doorleefde zang. Donker dreunende voodoo drums openen het gemeen rockende Six Feet Deeper waarin Daniel Welbat langzaam naar een bezeten Barry Gibb vibrato toewerkt.

Verrassend zijn de De La Soul achtige hip hop invloeden in het lui groovende The Other Guy en Wellbad Song (waarin ook G. Love een voorname invloed lijkt te zijn geweest). Ook verrassend zijn de dixieland en ragtime invloeden in Rooftop, mede door de blazers Johnny Johnson (trombone) en Philippe Kacza.

Tom Waits meets Fad Gadget..dat is een omschrijving die het meest in de buurt komt in het grimmig beukende Embrace Me. In het stuwende donkere Running komt daar ook nog eens een invloed als Foetus bij.

Beast Of Prey lijkt een intiem soulnummer maar klinkt toch behoorlijk beklemmend, met gastzang van Miss Emily en de fluwelen blazers, die voor een Burt Bacharach sfeertje zorgen.

Dit album van WellBad neemt je onvermijdelijk in haar zeer beklemmende en intrigerende greep!

Tracks:
01. Bad Habits
02. Handle That
03. Out Of Mercy
04. Six Feet Deeper
05. The Other Guy
06. Alibi
07. Rooftop
08. Embrace Me
09. Wellbad Song
10. The Vow
11. Beast Of Prey
12. Running
13. Skit
14. Withered Roses

Website: https://wellbad.de/en/