Review: Waylon Jennings – Love Of The Common People + Hangin’ On +
Only The Greatest + Jewels

 

Waylon Jennings- 4 classic albums

Waylon Jennings – Love Of The Common People + Hangin’ On + Only The Greatest + Jewels
Format: 2CD / Label: Cherry Red Records
Release date: 2022

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Waylon Jennings behoort tot de grootheden van de countrymuziek. Hij scoorde in zijn 37-jarige carriere maar liefst 100 countryhits en 60 hit albums.

In de jaren 1967 en 1968 kwam Waylon Jennings onder de hoede van producer en meester gitarist Chet Atkins. Met hem werden vier albums opgenomen, die door het Cherry Red label verzameld zijn op twee CD’s .

Op die albums (‘Love Of The Common People’, ‘Hangin’ On’, ‘Only The Greatest’ en ‘Jewels’) kom je allerlei topmuzikanten uit de countrywereld tegen zoals Charlie McCoy (harmonica), Jerry Reed (gitaar) en Hargus “Pig” Robbins (piano).

Het eerste album is ‘Love Of The Common People’ uit 1967 en op dit album valt direct het machtige stemgeluid van Waylon op. Zin stem zit ergens tussen die van Roy Orbison, Elvis Presley en Johnny Cash in. De ene keer voluit galmend en de andere keer warm en intiem.

De mooiste nummers op dit album zijn de zeer intieme cover van het Beatles nummer You’ve Got To Hide Your Love Away, dat op een indringende deinende wijze wordt vertolkt. Love Of The Common People is vooral bekend geworden door de versie van Paul Young en het zacht stuwende Destiny’s Child is behoorlijk soulvol. The Road heeft een warm geluid, mede door een heerlijke baspartij en de kermende harmonica van Charlie McCoy.

Het album ‘Hangin’ On’ uit 1968 is al even mooi. Zo zit Julie vol met een Roy Orbison-achtige dramatiek wat ook geldt voor The Crowd (dat dan ook door Roy Orbison geschreven werd). The Chokin’ Kind, bekend van Joe Simon, is een soulvolle ballad en in het Billy Swan nummer I Fall In Love So Easily zit een bluesy ondertoon.

Het album ‘Only The Greatest’ opent met Only Daddy That’ll Walk The Line waarin via een twangende gitaar (Chet Atkins) lichte rockabilly invloeden opduiken. In het breekbare Weakness In A Man zijn opnieuw Roy Orbison invloeden te vinden.

Het sprankelende Such A Waste Of Love, van Bobby Bare, gaat meer de folkie kant van bijvoorbeeld Gordon Lightfoot op. Kentucky Woman is vervolgens een sprankelende Neil Diamond cover gevolgd door de poppy Americana van Long Gone.

Het laatste album van dit vierluik is ‘The Greatest’uit 1968 dat begint met New York City R.F.D., dat zelfs licht funky klinkt.

Folsom Prison Blues is uiteraard bekend van Johnny Cash en bij Waylon is dit een zacht boppend nummer. Het Roy Orbison geluid duikt weer op in de soulvolle melodramatische ballad See You Around On Your Way Down. In de deiner Six Strings Away duikt vreemd genoeg een fuzzgitaar op.

Gedurende de zeventiger jaren werd Waylon een onderdeel van de zogenaamde “Outlaw” beweging, samen met o.a. Willie Nelson en Tompall Glaser. In 2002 overleed Waylon op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van diabetes.

Op deze 2 CD box wordt nog eens goed duidelijk waarom Waylon Jennings in de zestiger jaren al tot de top van de country scene behoorde. Eigenlijk was ik al vergeten hoe goed Waylon Jennings was maar ik ben opnieuw verliefd geworden op het geluid van deze countrygigant!

Tracks:
CD 1
01. Money Cannot Make The Man
02. Young Widow Brown
03. You’ve Got To Hide Your Love Away
04. Love Of The Common People
05. I Tremble For You
06. Destiny’s Child
07. Ruby Don’t Take Your Love To Town
08. The Road
09. If The Shoe Fits
10. Don’t Waste Your Time
11. Taos New Mexico
12. Two Streaks Of Steel
13. Hangin’ On
14. Julie
15. The Crowd
16. Let Me Talk To You
17. Woman Don’t You Ever Laugh At Me
18. The Chokin’ Kind
19. Gentle On My Mind
20. Right Before My Eyes
21. Lock Stock And Teardrops
22. I Fall In Love So Easily
23. Looking At A Heart That Needs A Home
24. How Long Have You Been There?

CD 2
01. Only Daddy That’ll Walk The Line
02. California Sunshine
03. Weakness In A Man
04. Sorrow Breaks A Good Man Down
05. Christina
06. Such A Waste Of Love
07. Walk On Out Of My Mind
08. Kentucky Woman
09. Long Gone
10. You’ll Think Of Me
11. Wave Goodbye To Me
12. Too Far Gone
13. New York City R.F.D.
14. Today I Started Loving You Again
15. Folsom Prison Blues
16. If You Were Mine To Lose
17. See You Around On Your Way Down
18. Six Strings Away
19. Yours Love
20. How Much Rain Can One Man Stand
21. Mental Revenge
22. I’m Doing This For You
23. You Love The Ground I Walk On
24. My Ramona

Website: https://www.cherryred.co.uk/