Review: Walter ‘Wolfman’ Washington – Feel So At Home

 

Walter ‘Wolfman’ Washington - Feel So At Home

Walter ‘Wolfman’ Washington – Feel So At Home
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Tipitina’s Record Club Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Op 22 decvember 2022 overleed zanger-gitarist Walter ‘Wolfman’ Washington aan de gevolgen van kanker en verloor de blueswereld een zeer soulvolle en funky artiest.

Als tiener maakte hij al deel uit van de band van Lee Dorsey. Daarna vormde hij in de 60’s zijn eigen All Fools Band en bleejf hij 20 jaar lang bij de band van Johnny Adams. Tussendoor bracht Walter de nodige soloalbums uit die vooral opvielen door zijn krachtige zeer soulvolle stem en zijn hard priemende gitaar.

‘Feel So At Home’ is een posthuum album, dat Walter opnam enkele dagen voor zijn dood. Wat op dit album opvalt is dat de zang en zijn gitaarspel nog steeds even krachtig klinken.

Hij wordt op dit album begeleid door James Singleton (bas), Stanton Moore (drums, Galactica), John Michael Roschell (gitaar), Nick Ellman (woodwinds), de strijkers van Rick Nellson en de backingvocals van Angelika Joseph en Josh Kagler.

Het album, geproduceerd door Ben Ellman (Galactica), heeft een zeer warm en intiem geluid en is gevuld met warme ballads, die richting het werk van Nat King Cole of Sam Cooke gaan maar uiteraard ook met een aantal fraaie intieme bluesnummers.

I Feel So At Home Here opent het album. Een nummer, dat in 1977 mede gecomponeerd werd met Michelle Willey en Ed Townsend. Een fraai georkestreerde warme ballad waarop te joren is dat de zang van Walter tot op het eind krachtig bleef klinken. Ook het zacht schuifelende Without You is een jazzy ballad in de stijl van Nat King Cole.

Dan is het tijd voor de blues met een cover van Guitar Slim’s Along About Midnight. Guitar Slim was de oom van Walter en bevat zacht priemend bluesy gitaarwerk. Ook de cover van Charles Brown’s Black Night is een bluesy nummer. Zowel Lovely Day als het weelderig zwierende Sufferin’ Mind gaan de intieme soulkant van Johnny Adams of Sam Cooke op.

Prijsnummer van dit album is de zeer soulvolle blues It’s Rainig In My Life. De sfeervol deinende blues I’ve Been Wrong For So Long sluit het album af.

Een album waarop Walter ‘Wolfman’ Washington op een zeer waardige wijze afscheid neemt.

Tracks:
01. I Feel So At Home Here
02. Without You
03. Along About Midnight
04. Lovely Day
05. Black Night
06. Sufferin’ Mind
07. It’s Raining In My Life
08. I’ve Been Wrong For So Long

Website: https://walterwolfmanwashington.com/