Review: Walter Trout – Ride

 

Walter Trout - Ride

Walter Trout – Ride
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Provogue – Mascot Label Group Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Na zijn avonturen bij o.a. John Mayall en Canned Heat is Walter Trout inmiddels al toe aan zijn dertigste soloalbum. Een album waarop de fans van de betere bluesrock weer volop aan hun trekken kunnen komen.

De sfeer op het album varieert van boos, verdrietig en melancholiek. Walter kijkt in sommige nummers terug op zijn moeilijke jeugd, mede door zijn instabiele stiefvader.

Zo probeert Walter in het openingsnummer Ghosts wanhopig zijn geesten uit het verleden te verjagen. Bijgestaan door zijn prima band Jamie Hunting (bas), Teddy ‘Zig Zag’ Andreadis en Michael Leasure (drums). Het gaat hier om een donker dreunende, logge rocker met venijnig rauw gitaarwerk en een stuwend orgel. Walter gaat zijn geesten te lijf via splijtende en bijtende gitaarsoli.

In het krachtig pompende Ride denkt Walter terug aan de tijd, dat hij er naar verlangde om met de trein zijn ellende te ontsnappen. Een soulvol nummer met lichte Southern Rock trekjes. Follow You is vervolgens een indringende ballad met weemoedig snijdend gitaarwerk.

De lome rocker So Many Goodbyes handelt onder andere over de verliezen ten gevolge van de afgelopen COVID periode, vormgegeven in een wederom donker weemoedig geluid met Walter’s kermende gitaar. Walter klinkt behoorlijk fel in de venijnige rocker High Is Low waarin hij zijn gitaar branderig laat bijten.

Daarna is Waiting For The Dawn een dromerige slowblues met fraai huilend gitaarwerk. Better Days Ahead is daarna weer een rauw bijtende song met felle zang en bijtend gitaarwerk.

In The Fertile Soil gaat het geluid ietwat richting het geluid van Bob Seger. Een intiem nummer vol verlangen en heimwee. Na de gejaagde funky rocker I Worry Too Much gloort er hoop in de pompende rocker Leave It All Behind.

In de log pompende rocker Hey Mama spreekt Walter zijn moeder aan en zegt haar dat hij haar hulp in zijn moeilijke tijden gemist heeft en tegelijkertijd verwijt hij het zijn moeder niet. Walter’s gitaar klinkt echter verwijtend bijtend.

Walter sluit zijn album op een zeer intieme en liefdevolle wijze af met de Hendrix-achtige ballad Destiny.

Album nummer 30 van Walter Trout is een schitterend en zeer intiem album geworden. Verplichte aanschaf dus!

Tracks:
01. Ghosts
02. Ride
03. Follow You
04. So Many Sad Goodbyes
05. High Is Low
06. Waiting For The Dawn
07. Better Days Ahead
08. The Fertile Soil
09. I Worry Too Much
10. Leave It All Behind
11. Hey Mama
12. Destiny

Website: https://www.waltertrout.com/

16 November – Utrecht – TivoliVredenburg
17 November – Leeuwarden – Neushoorn 
18 November – Enschede – Metropool 
20 November – Zoetermeer – Boerderij