Review: Walter Trout – Broken

 

Walter Trout - Broken

Walter Trout – Broken
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Mascot Label Group – Provogue
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

Dertig jaar na zijn solodebuut brengt Walter Trout (73 inmiddels) zijn nieuwe album ‘Broken’ uit. Het thema van het nieuwe werk luidt: ‘all of us are broken, but no one is beyond repair’. En als dat voor iemand geldt, is het wel voor Trout, die in 2014 op een haar na aan de dood ontsnapte door een last minute levertransplantatie. De songteksten op ‘Broken’ gaan over de bittere staat waarin de maatschappij zich bevindt vol corrupte politiek, economische hebzucht, agressie in de (sociale) media en culturele oorlogen. Trout zegt daar zelf over: ‘I’ve always tried to write positive songs, but this album is not quite that. But I always hold on to hope.’

Op ‘Broken’ is Walter Trout opmerkelijk goed bij stem, daar waar zijn gitaarspel altijd al boven kritiek verheven was. Het album opent met de fraaie titelsong Broken, een mooi duet van Trout met ‘the hottest lady in Bluestown’  Beth Hart. En daarna volgen de blues based krakers elkaar in hoog tempo op, zoals het fraaie country-achtige Turn And Walk Away en de smokin’ blues van Courage In The Dark met geweldig gitaarwerk van de master himself.

In de knalharde en dreigende up-tempo bluesrock van Bleed schittert de Britse mondharmonicaspeler Will Wilde als gast. Talkin’ To Myself is fraaie sixties pop inclusief sitar en No Magic (in the street) is talkin’ bluesrock á la Lou Reed. Twisted Sister-gitarist Dee Snider is te gast op de keiharde, boze bluesrock van I’ve Had Enough, waarop Walter Trout vocaal excelleert met zijn Mitch Ryder vocals, die ook te horen zijn op de country gospel Breathe. Geweldig (en verrassend) is ook de knalharde rap van Heaven Or Hell (they all get what they deserve!), dat zomaar door de Urban Dance Squad zou kunnen zijn ingespeeld.

‘Broken’ is daardoor een geweldig gevarieerd bluesrock album geworden, waarin Walter Trout jammer genoeg in drie nummers de bluesrock draad een beetje verliest en wel in nummers waar de romantische en soms zelfs sentimentele Trout om de hoek komt kijken, zoals in de instrumentale smartlap Love Of My Life (de titel zegt ’t al) en in de Journey-achtige songs I Wanna Stay en Falls Apart, waarin Trout als rockzanger bewijst in de verste verte niet in de buurt te kunnen komen van Steve Perry. Het zijn echter de enige smetjes op een geweldig album met een enorme rockblues power.

Tracks:
01. Broken (feat. Beth Hart)
02. Turn And Walk Away
03. Courage In The Dark
04. Bleed (feat. Will Wilde)
05. Talkin’ To Myself
06. No Magic (in the street)
70. I’ve Had Enough (feat. Dee Snider)
08. Love Of My Life
09. Breathe
10. Heaven Or Hell
11. I Wanna Stay
12. Falls Apart

Website: https://www.waltertrout.com/