Review: Waco Brothers – Doomed To Repeat

 

Waco Brothers - Doomed To Repeat

Waco Brothers – Doomed To Repeat
Format: CD – Digital / Label: Plenty Tuff Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Als er één ding is, dat dit compilatiealbum van de Waco Brothers aantoont is dat we hier met een zeer veelzijdige, energieke band te maken hebben. Een band, die live behoorlijk vlammend kan rocken en ook niet viesnis van de nodige country en folkinvloeden. Dat er af en toe wat onzuivere noten gekraakt worden qua zang of gitaarakkoorden maakt bij deze band absoluut niet uit!

De band werd in 1997 opgericht door voormalige Mekons frontman Jon Langford (zang, gitaar). Naast Langford bestaat de band uit Chicago, Illinois, uit Tracey Dear (zang, mandoline), Alan Doughty (bas, zang), Dean Schlabowske (zang, gitaar), Dan Massey (drums) en Jean Cook (viool).

Op de compilatie staat een aan tal covers, die op geheel eigen wijze vertolkt worden zoals de Jimmy Cliff klassieker The Harder They Come (ook bekend van Joe Jackson). Bij de Waco Brothers is het een stuwend countrypunk nummer met een onstuitbaar geluid.

Nine Pound Hammer is een cover van de traditional in een snijdend pompende versie met gemeen bijtende gitaarriffs en een hemelse pedal steel. Zeer verrassend is de cover van the Who’s Baba O’Reilly die klinkt als een onstuimig Pogues nummer. I Fought The Law van the Bobby Fuller Four (en the Clash) benadert the Clash cover maar dan gedompeld in een countrysausje.

Bad Times Are Comin’ Round Again is een energieke countrydeiner met diep twangend gitaarspel. The Fox is vervolgens een uitbundig swingend folknummer met een waanzinnig “struikelende” bongo.

Graham Parker treedt aan in See Willy Fly By met zijn uit duizenden herkenbare snijdende stemgeluid. Hierdoor klinken de Waco Brothers ineens als de gloriedagen van Graham Parker & the Rumour. De livenummers op deze compilatie bewijzen wat een gemene liveband de Waco Brothers is.

Red Brick Wall is een vlammende rocker met een garagerock energie, Merseysong een uitzinnige swinger en de live versie van See Willy Fly By bewijst dat dit nummer ook zonder Graham Parker een vlammende rocker is.

‘Doomed To Repeat’ is een heerlijk compilatiealbum van de prima ongepolijste Waco Brothers!

Tracks:
01. The Harder They Come
02. Bad Times Are Comin’ Round Again
03. Nine Pound Hammer
04. Baba O’Reilly
05. The Fox
06. I Fought The Law
07. See Willy Fly By
08. There Is Evil
09. Land That Time Forgot
10. Darkness Come Alive
11. Red Brick Wall (live)
12. Merseysong (live)
13. See Willy Fly By (live)

Website: https://wacobrothers.net/home