Review: Vlijmscherp – Ensemble feat. Licks & Brains

 

Vlijmscherp - Ensemble feat. Licks & Brains

Vlijmscherp – Ensemble feat. Licks & Brains
Format: CD – Vinyl LP (via website: https://www.vlijmscherpmusic.com/) – Digital
Release: 2023

Tekst: Fons Delemarre

Vlijmscherp “Ensemble”, featuring Licks & Brains, onder leiding van Rolf Delfos.

Zo staat het op de vette vinyl, met vijf nummers, die vrijdag 16 juni gepresenteerd werd in het Leidse Gebr. De Nobel.

Soms zijn namen van muziekgroepen raadselachtig, nietszeggend of voor de hand liggend. Maar namen kunnen ook zéér to the point zijn. Neem nou de combinatie Licks & Brains -onder de bezielende leiding van Rolf Delfos- en rapduo Vlijmscherp. Goed beschouwd is Ensemble’, de perfecte geluidsverbeelding van hun samenwerking.

Inderdaad, je hoort een bigband, bestaande uit een mannetje (echt waar) of twintig, die supergeconcentreerd, energiek en met plezier messcherp musiceren. Ogenschijnlijk achteloos aangestuurd door bandleider Rolf Delfos, die en passant ook nog een paar sax solo’s voor zijn rekening neemt, zowel live als op het album.

Headliner op Ensemble’ is rapformatie Vlijmscherp, bestaande uit Nick van der Vaart en Gustinn Overeem (vocals en lyrics) en DJ Jody van der Vaart. Op de track Rennen levert Rico (Ricardo McDougal) ook een bijdrage. Vlijmscherp zijn de teksten zeker. Opvallend is daarbij de vrijwel totale afwezigheid van ongeremde grofbekkerij en -door sexisme en geweld- stoerdoenerig gestuurd taalgebruik.

Het orkest en de rappers zijn hoorbaar (en bij de albumpresentatie in Leiden, bij Gebr. De Nobel op vrijdag 16 juni jl. ook: zichtbaar) in hun nopjes met de samenwerking. De strakke, stuwende bigband is als warme was in de handen van Delfos; en de rappers genieten van de extra dimensie die Licks & Brains toevoegt aan hun lyrics en hun beats. Ik denk dat Willem Breuker én Miles Davis, goedkeurend vanaf hun wolkje genieten van deze bijzondere samenwerking. Hou in de gaten of ze een keer bij je in de buurt spelen!

En anders gewoon lekker thuis een half uurtje lak aan de buren en voluit meeleven, meevoelen en meegenieten van Droom Groots, Proost, Niet Meer Down, Rennen (Ft Rico) en On Top.  

Tracks:
01. Droom Groots
02. Proost
03. Niet Meer Down
04. Rennen (Ft Rico)
05. On Top

Website: https://www.vlijmscherpmusic.com/