Review: Vince Taylor & The Playboys – Brand New Cadillac

 

Vince Taylor & The Playboys - Brand New Cadillac

Vince Taylor & The Playboys – Brand New Cadillac
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het verhaal van de Britse rocker Vince Taylor is het trieste verhaal van een rocker die door allerlei omstandigheden volkomen van het padje raakte!

Maar ook een verhaal waarin bewezen wordt dat er wel degelijk rauwe rock & rollers uit het Verenigd Koninkrijk kwamen in de vroege 60’s.

Vince Taylor werd in Isleworth, Middlesex, geboren als Brian Maurice Holden. Op zevenjarige leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar New Jersey in de USA. En daar raakte hij al snel bevangen door de rock & roll.

In 1958 keerde hij terug naar de UK om daar zijn band Vince Taylor & the Playboys op te richten. Een band met uitstekende muzikanten als Tony Sheridan (gitaar), Joe Moretti (gitaar), Tony Harvey (gitaar), Tony Meehan (drums), Brian Bennett (drums), Bobby Clark-Woodman (drums) en Tex Makins (bas).

Hun carrière begon zeer succesvol en de band scoorde flink wat hits waarvan Brand New Cadillac als een klassieker te boek staat. Vooral in Frankrijk was de band enorm populair. En daar had de zeer dynamische live act van Vince Taylor alles mee te maken.

Door de schommelende gemoedstoestand van Vince viel de band uiteen. Vince raakte aan de drugs en drank, probeerde een mislukte solocarrière en sloot zich uiteindelijk aan bij een religieuze sekte. Het gevolg van dat laatste was dat Vince daarna het idee had dat hij Jezus Christus was. Hij begon dan ook in een wit gewaad op te treden waarbij hij steeds allerlei aliens dacht te zien. De nekslag voor zijn carrière!

Uiteindelijk vertrok Vince naar Zwitserland waar hij als vliegtuigmonteur aan het werk ging. In 1991 overleed hij op 52 jarige leeftijd aan longkanker.

Dat hij veel indruk heeft gemaakt blijkt wel uit het feit dat David Bowie zijn Ziggy Stardust figuur op Vince Taylor baseerde. Ook onze Golden Earring eerde de rocker in hun song Just Like Vince Taylor.

Op dit Jasmine label staan alle opnames van Vince Taylor uit de periode 1958-1962 verzameld.

De spetterende rock & roll nummers hebben daarop de overhand zoals het felle Right Behind You Baby met bijtend gitaarwerk, het al even felle I Like Love, de klassieker Brand New Cadillac en het hoekig rockende Jet Black Machine.

Het aantal covers is  groot waarbij Vince en zijn mannen de originele versies voorzien van een donker rockend geluid. Sweet Little Sixteen, C’Mon Everybody en Shaking All Over zijn daar de beste voorbeelden van.

Dit overzichtsalbum bewijst nogmaals dat het spetterende rock & roll geluid van Vince Taylor & the Playboys nog steeds fier overeind staat!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Vince Taylor & The Playboys - Brand New Cadillac - back