Review: Vernoemd Naar Greta – Geen Plaats Voor Rock N Roll

 

Vernoemd Naar Greta - Geen Plaats Voor Rock N Roll

Vernoemd Naar Greta – Geen Plaats Voor Rock N Roll
Format: CD / Label: Gearsander Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Neem plaats in de tijdmachine en laat je door het Groningse duo Vernoemd Naar Greta terugvoeren naar de new wave uit de beginjaren ‘80. En dan met name naar het geluid van de mechanische wave van acts als Suicide, Trio, Ton Lebbink en the Young Marble Giants.

Dennis Hubbeling (zang, bas) en Peter van der Weele (gitaar, ritmes) zijn al sinds die 80’er jaren actief maar debuteren nu pas met hun album. Op dat  albums songs die tussen 2021 en 2022 opgenomen werden door Joop van der Linden, onder andere bekend van Jammah Tammah en the Amsterdam Klezmer Band. De songs zelfs stammen uit het begin van de 90’s tot en met nu.

Geopend wordt met Zie Zie Zie, een pseudo-simplistisch wave nummer met een lo-fi maar toch pakkende aanpak, dat wat weg heeft van Trio.

Kraai klinkt door de zang behoorlijk bizar. Een kraai heeft een steeeeeeeeeeeen! Bulgaarse Radio is een donker tikkend eigenzinnig nummer dat aan het koude geluid van Suicide doet denken. Ook Laat Maar klinkt behoorlijk ijzig.

In Formaat (Wubbo Ockels) dukken Clash-achtige gitaarriffs op ondersteund door de stug doortikkende ritmebox. Er wordt zelfs voorzichtig gefunkt in Ik Hack Het in een nummer waarin elementen van Fischer-Z, Martha & the Muffins en wederom the Clash verstopt zitten.

Ik schoot compleet in de lach bij Haas. “Daar is de ha-ha-ha-haas”. Het duo slaat aan het vogelspotten in Aalscholvers, op een kille en tegelijkertijd warme wijze. Dan gaan ze ineens op de lome J.J. Cale toer in Vierkant Lokaal en klinken ze warm en intiem in Dagmaan.

Dit Is Geen Plaats Voor Rock N Roll is de kille stuwende afsluiter van het album.

Vernoemd Naar Greta neemt je op dit sympathieke album op een fijne manier weer mee terug naar de 80’s wave.

Tracks:
01. Zie Zie Zie
02. Kraai
03. Bulgaarse Radio
04. Laat Maar
05. Formaat (Wubbo Ockels)
06. Ik Hack Het
07. Haas
08. Drinkt Mezcal
09. Oranje Straatlicht
10. Aalscholvers
11. Vierkant Lokaal
12. Dagmaan
13. Dit Is Geen Plaats Voor Rock N Roll

Website: https://gearsander.com/