Review: Various Artists – Willie Dixon – Hard Notch Boogie Beat

 

Various Artists - Willie Dixon - Hard Notch Boogie Beat

Various Artists – Willie Dixon – Hard Notch Boogie Beat
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Bij de blueskenners is de rol van Willie Dixon in de geschiedens van de blues alom bekend. Dixon was een bassist en componist-producer, die een grote rol in de blueshistorie heeft gespeeld. Zijn songs worden nog steeds veelvuldig gecoverd.

Op deze verzamelaar op het Koko-Mojo label krijg je een mooi overzicht van enkele Willie Dixon nummers te horen.

Allereerst zes nummers van het Big Three Trio waarin Willie de bassist was. Een bassist, die zeer prominent en swingend aanwezig was. Dat is onder andere te horen in de stuwende instrumental 88 Boogie en het al even pompende I Ain’t Gonna Be Your Monkey Man.

Willie is solo te horen met Crazy For My Baby, een “I Ain’t Got You”-achtig nummer en het lui pompende 29 Ways. Daarnaast is er een groot aantal bluesgrootheden te horen met nummers van Willie Dixon.

De mooiste zijn Little Walter’s broeierige en funky Mellow Down Easy met loeiend harmonicawerk, Harold Burrage met het krachtig pompende I Don’t Care Who Know, Magic Sam met zijn sprankelende 21 Days In Jail, het lui rockende Crazy Mixed Up World van Little Walter, het harde gitaarwerk van Buddy Guy in The Slop Around en het vurig zwiepende Tiger In Your Tank van Muddy Waters.

Er staan twee vrouwelijke powerhouse zangeressen op het album. Etta James, in duet met Harvey Fuqua in Spoonful en de minder bekende Tiny Topsy met het luie Working On Me Baby.

Mijn persoonljke favoriet op dit album is Howlin’ Wolf, die mij met al zijn kracht en rauwheid nog steeds weet te raken in nummers als Howlin’ For My Darling en Wang Dang Doodle.

Dit album toont op een prima wijze het belang van Willie Dixon in de bluesgeschiedenis aan.

Website: https://www.vintagerockinroots.com/Koko-Mojo-Rec_3

Various Artists - Willie Dixon - Hard Notch Boogie Beat -