Review: Various Artists – We`re An American Band – A Journey Through The USA Hard Rock Scene 1967-1973

 

Various Artists - We´re An American Band - A Journey Through The USA Hard Rock Scene 1967-1973

Various Artists – We`re An American Band – A Journey Through The USA Hard Rock Scene 1967-1973
Format: 3CD / Label: Grapefruit – Cherry Red Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het is altijd lastig om precies aan te geven wanneer en waar een bepaalde muzieksoort ontstaan is. In het geval van de hardrock is het in elk geval zeker dat er in de USA aan het eind van de jaren ‘60 ineens onnoemelijk veel bands ineens de gitaarversterkers voluit zette en hard begon te rocken.

En het is die periode in de States waar de focus van deze cd-box op ligt.

Drie cd’s met in totaal 62 hard rock nummers. In veel gevallen uitgevoerd door inmiddels bekende bands maar net zo vaak door hopeloos obscuur gebleven bands.

De eerste schijf opent met Vanilla Fudge. De band met o.a. Carmine Appice en Tim Bogert, die op de hun vertrouwde wijze een kuffer van het Beatles nummer Ticket To Ride aanpakken. Dus is het tempo flink teruggeschroefd en voorzien van een hard bombastisch geluid.

Ook Iron Butterfly is een bekende naam, al is het slechts door hun hit In-A-Gadda-Da-Vida. Hun Iron Butterfly Theme is een loom schurend rocknummer, gevolgd door de klassieker Summertime Blues van Blue Cheer, die als eerste metalband beschouwd wordt.

Steppenwolf met John Kay als zanger was ook nooit vies van een stevige rocker. Dat bewijst Ostrich, een dwingend hoekig rockend nummer.

Quicksilver Messenger Service, met John Cippolina als gitarist, zal bij velen niet direct als hard rockband  beschouwd worden. Hun lome psychedelische Pride Of Man bewijst hun gelijk. Een dik vraagteken plaats ik bij Let’s Spend The Night Together van Muddy Waters. Muddy Waters hard rock? Nee joh! Wel een stevig fuzzende bluesuitvoering van dit Rolling Stones nummer.

Kim Fowley is de laatste bekende naam op schijf 1. Deze producer en songwriter is te horen met het wild snijdende Nightrider waarop te horen is dat Kim Fowley nodig aan een dwangbuis toe was.

De rest van de schijf is gevuld met obscure bands. Easy Chair was een band met latere Mothers Of Invention lid Jeff Simmons. Hun My Own Life is een zeer eigenzinnig fuzz psychedelisch nummer. Society’s Children was een band met moeder en zoon Doreen en Patrick Sassone en hun Mister Genie Man is een bizar pompend fuzz nummer. Omnibus uit New Milford, NJ, levert met Good Morning Day een massief rockend, wild nummer af.

Over naar schijf twee!

Die begint gelijk met de klassieker Kick Out The Jams (Motherfuckers!!!) van de legendarische MC5. Ook Alice Cooper is aanwezig met een nummer uit zijn beginperiode. Fields Of Regret is een vertrouwd macaber nummer. The Stooges is ook een legendarische band, uiteraard met Iggy Pop als zanger. Hun I Wanna Be Your Dog is een ware garagepunk klassieker met een hard Detroit geluid.

Spirit mag ook als bekend worden verondersteld. Deze band met drummer Ed Cassidy en gitarist Jay Ferguson is te horen met het medium harde Dark-Eyed Woman. De volgende bekende naam is de band Love met gitarist Arthur Lee. Hun Robert Montgomery heeft ietwat van Eleanor Rigby geleend.

De band Frijid Pink is in ons land nooit verder gekomen dat de kwalificatie “one hit wonder”. Die hit, House Of The Rising Sun klinkt nog steeds zwaar en stroperig traag. Gitarist Leslie West is op keiharde wijze te horen met de band Mountain en hun Mississippi Queen.

Van de minder bekende bands springen the Nazz, met Todd Rundrgen, in het vlammende Under The Ice, the Litter met hun spetterende fuzz in Journeys en het stuwende Donovan’s Monkey van the Stalk-Forrest Group er uit.

De bekende namen op schijf drie zijn ZZ Top wiens Neighbor, Neighbor op vertrouwde sompige boogie wijze rockt, Cactus, wederom met Carmine Appice en Tim Bogert, in de grommende rocker Evil, Blue Őyster Cult met de Classic Rocker Transmaniacom MC, voormalige Love gitarist Arthur Lee in het funky Johnny Winter-achtige Love Jumped Through My Window. Todd Rundgren op de solotoer in het massief rockend Is It My Name en Grand Funk met hun energiek rockende hit We’re An American Band.

Boomerang was de band van voormalig Vanilla Fudge organist Mark Stein. Hun Montreal Jail is een lekker stuwende orgel rocker. Kenny Aaronson, later in o.a. Deringer, is te horen met de band Dust in het hoekig voortbeukende Suicide

Demian klinkt net zo hard als Mountain in Face The Crowd, de Heer wordt wakker geschud door de religeuze hardrockers van Earthen Vessel in You Can en het geluid van The Flow in It Swallowed The Sun zou tegenwoordig als Stoner Rock omschreven worden.

Een uitmuntend overzicht van de vroege hard rock! Verplichte kost voor de Zware Jongens onder ons!!!

Website: https://www.cherryred.co.uk/label/grapefruit/

We´re An American Band - A Journey Through The USA Hard Rock Scene 1967-1973 - back