Review: Various Artists – The Rough Guide To Slide Guitar Blues

 

The Rough Guide To Slide Guitar Blues

Various Artists – The Rough Guide To Slide Guitar Blues
Format: CD / Label: World Music Network Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De slidegitaar speelt al vanaf het begin van de blues een zeer voorname rol in de bluesmuziek. De ene keer door breekbaar te huilen en de andere keer door krachtig rauw te snijden. Liefhebbers van het geluid van de slidegitaar, en dan met name uit de beginjaren van de blues, kunnen met dit album hun hart flink ophalen. Maar liefst 25 bluesartiesten, de ene wat bekender dan de ander en allemaal met de slidegitaar in de hoofdrol.

Van de bekende namen springen Blind Willie McTell, ooit ontdekt door John A. Lomax, met zijn warm glijdende slide en breekbare zang in Love Changing Blues, de soepel swingende countryblues Feels So Good van Kokomo Arnold, het indringende Judge Harsh Blues van Furry Lewis, the father of the Delta Blues Charley Patton met het intieme Magnolia Blues, het lui pompende My Black Mama – Part 1 van Son House en vooral Packin’ Trunk Blues van Leadbelly er uit.

Ook bij de minder bekende (en soms obscure) bluesartiesten zijn de nodige juweeltjes te vinden. Fred McMullen nam nummers op met Curley Weaver en Buddy Moss en is hier te horen met het lui pompende De Kalb Chain Gang met zijn gepijnigde zang en snijdende slide.

Barbecue Bob nam tussen 1027 en 1930 op voor het Columbia label en zijn Goin’ Up The Country klinkt zeer intiem en breekbaar. Lemuel Turner nam slechts twee singles op en zijn Way Down Yonder Blues hoort bij de hoogtepunten van dit album. Een instrumentaal nummer met een indringend priemende slidegitaar.

De stem van King Solomon Hill snijdt in Whoopee Blues tot op je bot en Black Ace’s Trifling Woman is een krachtig schurend bluesnummer.

Bo Weavil Jackson’s Poor Boy Blues klinkt lekker rauw en ongepolijst. Darby & Tarlton was een blank duo, dat ook bekend was als The Alabama Barnstompers. Hun Heavy Hearted Blues klinkt zeer krachtig. Ook Frank Hutchison was een blanke bluesartiest, uit Logan County die te horen is met Worrield Blues.

Deze verzamelaar staat van het begin tot het eind vol met uitstekende bluesnummers waarin je kan genieten van het geluid van de slidegitaar in de beginjaren van de blues.

Tracks:
01. Blind Willie Johnson: Mother’s Children Have A Hard Time
02. Blind Willie McTell: Love Changing Blues
03. Bukka White: The New Frisco Train
04. Fred McMullen: De Kalb Chain Gang
05. Barbecue Bob: Goin’ Up The Country
06. Oscar Woods: Lone Wolf Blues
07. Kokomo Arnold: Feels So Good
08. Ramblin’ Thomas: No Job Blues
09. Curley Weaver: Tippin’ Tom
10. Lemuel Turner: Way Down Yonder Blues
11. Furry Lewis: Judge Harsh Blues
12. Casey Bill Weldon: Somebody Changed The Lock On My Door
13. Rev Edward W. Clayborn: Your Enemy Cannot Harm You
14. Leadbelly: Packin’ Trunk Blues
15. King Solomon Hill: Whoopee Blues
16. Charley Patton: Magnolia Blues
17. Frank Hutchison: Worried Blues
18. Black Ace: Trifling Woman
19. Bo Weavil Jackson: Poor Boy Blues
20. Bumble Bee Slim: No Woman No Nicked
21. Son House: My Black Mama – Part 1
22. Blind Joe Reynolds: Outside Woman Blues
23. Bobby Grant: Nappy Head Blues
24. Darby & Tarlton: Heavy Hearted Blues
25.Tampa Red: Moanin’ Heart Blues

Website: https://worldmusic.net/collections/rough-guides