Review: Various Artists – The Rough Guide To Delta Blues (Vol. 2)

 

Various Artists - The Rough Guide To Delta Blues (Vol. 2)

Various Artists – The Rough Guide To Delta Blues (Vol. 2)
Format: CD / Label: World Music Network Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het World Music Network label komt opnieuw met een fraai overzicht van de Delta Blues. Een bluesstroming, die ontstond in de plaats Clarksdale en om precies te zijn op de Dockery Plantation.

Henry Sloan was daar één van de vele slaven in de katoenvelden en hij wordt gezien als de mentor van vele bluesartiesten, hoewel hij zelf nooit opnames maakte.

Charley Patton staat bekend als “The King Of The Delta Blues” en daarom ontbreekt hij natuurlijk niet op deze verzamelaar. Door zijn Shake It And Break It (But Don’t Let It Fall Mama) weet ik nu waar Country Joe & the Fish hun “I’m Fixin’- To- Die Rag” vandaan hebben gehaald.

Er staat een aantal bekende bluesnamen op dit album.

Bukka White was een neef van B.B. King en werd in 1990 opgenomen in de Blues Hall Of fame. In zijn District Attorney Blues is een goed voorbeeld van de Delta Blues te vinden. Blues, die is teruggebracht tot de pure essentie. Met Bukka’s gekwelde zang en ongepolijst pompende gitaar.

Ook Son House geldt als een bekende bluesnaam. Zijn Dry Spell Blues – Part 1 heeft flink wat gospelinvloeden en een primitief snijdend slidegitaar geluid. Big Joe Williams viel vooral op door zijn gebruik van een negen snarige gitaar. Little Leg Woman klinkt krachtig pompend en priemend.

De overige artiesten zijn minder bekend.

Zoals Joe Callicott (ook bekend als Mississippi Joe Callicott). Hij werd in 1967 ineens herontdekt en is hier te horen met zijn tot op het bot doordringende zang in Fare Thee Well Blues.

Zangeres Memphis Minnie is in een duet te horen met haar toenmalige echtgenoot Kansas Joe. Minnie sneert er in Can I Do It For You? – Part 1 stevig op los.

Bo Carter was een voormalig lid van the Mississippi Sheiks en zijn Shake ‘Em On Down klinkt loom en stuwend. Arthur Petties (ook wel Pettis) was een kapper, die zich ook met de blues bezighield. Good Boy Blues is een intiem nummer met sprankelend gitaarwerk.

Mattie Delaney was een zangeres-gitarist, die in Down The Big Road Blues als een powerhouse zangeres te omschrijven is. Mississippi Matilda klinkt in Happy Home Blues breekbaar en daardoor indringend.

Een aantal bluesartiesten op dit album waren later als dominee actief zoals Robert Wilkins, die in Rolling Stone – Part 1 behoorlijk getergd klinkt. Ook Rube Lacey zou later dominee worden. Zijn Ham Hound Crave valt op door zijn snijdende doordringende stem.

Nog een latere dominee, Ishman Bracey is te horen met het intieme Saturday Blues. The Mississippi Mud Steppers was een alias van the Mississippi Sheiks en hun Vicksburg Stomp is luchtig en swingend.

Het prijsnummer van dit album is afkomstig van the Mississippi Moaner, oftewel Isaiah Nettles. Zijn Mississippi Moan imponeert door de breekbaarheid van het nummer.

Een prima verzamelaar met alleen maar hoogtepunten uit de Delta Blues!

Tracks:
01. Bukka White: District Attorney Blues
02. Joe Callicott: Fare Thee Well Blues
03. Memphis Minnie & Kansas Joe: Can I Do It For You? – Part 1
04. Skip James: Cherry Ball Blues
05. Big Joe Williams: Little Leg Woman
06. Bo Carter: Shake ‘Em On Down
07. Arthur Petties: Good Boy Blues
08. Willie ‘Poor Boy’ Lofton: It’s Killin’ Me
09. Mattie Delaney: Down The Big Road Blues
10. Charley Patton: Shake It And Break It (But Don’t Let It Fall Mama)
11. Robert Wilkins: Rolling Stone – Part 1
12. Mississippi Bracey: I’ll Overcome Some Day
13. Tommy Johnson: Maggie Campbell Blues
14. Mississippi Matilda: Happy Home Blues
15. Son House: Dry Spell Blues – Part 1
16. Sonny Boy Nelson: Pony Blues
17. Rube Lacey: Ham Hound Crave
18. Louise Johnson: All Night Long Blues
19. Ishman Bracey: Saturday Blues
20. The Mississippi Mud Steppers: Vicksburg Stomp
21. Willie Brown: Future Blues
22. Garfield Akers: Cottonfield Blues – Part 1
23. Jelly Jaw Short: Grand-Daddy Blues
24. The Mississippi Moaner: Mississippi Moan
25. Johnnie Temple: Big Boat Whistle
26. Kid Bailey: Mississippi Bottom Blues

Website: https://worldmusic.net/