Review: Various Artists: The Diddley Daddy Sound – 28 Songs Inspired By Bo Diddley

 

The Diddley Daddy Sound – 28 Songs Inspired By Bo Diddley

Various Artists: The Diddley Daddy Sound – 28 Songs Inspired By Bo Diddley
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De “Diddley beat” is een ritme dat door Bo Diddley als eerste werd gebruikt en dat tot op de dag van vandaag nog steeds vaak in de muziek opduikt. Bo Diddley gebruikte deze ogenschijnlijk simpele mix van Afrikaans-Latijns Amerikaanse ritmes veelvuldig op een zeer energiek bonkende wijze.

De populaire Diddley beat werd door vele artiesten opgepikt om er een graantje van mee te kunnen pikken. Op deze verzamelaar vind je daar 28 voorbeelden van. In de meeste gevallen is de Diddley beat zeer duidelijk aanwezig.

Zoals bij Johnny Otis, die hem gebruikte in Crazy Country Hop, een hoekige rhythm & blues swinger. Ook in bluesnummers als I Hate To See You Go van Little Walter en I Wish You Would van Billy Boy (Arnold) is de beat overheersend. Billy Bland klinkt in Chicken In The Basket als een regelrechte Bo Diddley kopie.

De Diddley beat werd ook ingezet in minder voor de hand liggende nummers. Zo klinkt de beat door in het gecultiveerde Rocks In Your Head van de kittige zangeres Cora Woods en in de sompige doo wop van Look At Me van The Sharpes.

Ook twang king Duane Eddy strooit voorzichtig met wat Diddley beat in Cannonball en de Diddley beat klinkt in The Snake And The Bookworm van Richard Barrett al even voorzichtig.

Opvallend is het feit dat jazz zangeres Jean Dinning ook voor de Diddley beat valt in Bo Diddley. De Diddley beat op pauken? Ja hoor, dat kan! Luister maar naar Brontosaurus Stomp van de studiogroep The Piltdown Men.

Bizar zijn de Old MacDonald rhythm & blues van Chick Chick Chicky Chick van Lattimore Brown en vooral Bo Diddley van Joe Reisman waarin de beat verpakt wordt in een waanzinnig space-age popgeluid.

In sommige nummers kon ik geen Diddley beat vinden. Zo is die beat onvindbaar in de galmende rock & roll van Hey Clarice van Freddy Koenig maar ook in de klassieker Mannish Boy van Muddy Waters en in Etta JamesWoman.

Deze verzamelaar toont op een aangename wijze het belang van de Diddley beat aan in de muziekgeschiedenis.

Website: https://www.vintagerockinroots.com/Atomicat

The Diddley Daddy Sound – 28 Songs Inspired By Bo Diddley-