Review: Various Artists – Stroll-A-Rama Volume 3

 

Various Artists - Stroll-A-Rama Volume 3

Various Artists – Stroll-A-Rama Volume 3
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Met het derde deel uit de ‘Stroll-A-Rama’ serie haal je opnieuw de vertrouwde rhythm & blues en rockabilly kwaliteit in huis, die je van het Atomicat label zo langzamerhand wel gewend bent.

Dertig nummers, die keurig verdeeld zijn in een rhythm & blues en een rockabilly/rock & roll kamp. Nummers die zowel rauw boppend als luchtig swingen. En uiteraard met een grote hoeveelheid obscure artiesten.

Neem nu de band Jimmy Kelly & the Rock-A-Beats uit Kankanee, Illinois, met hun Little Chickie. Een lui boppend rock & roll nummer met een rauw geluid, dat ook de liefhebbers van de garagerock aan zou kunnen spreken.

Lynn Vernon is deels verantwoordelijk voor de gitaarkwaliteiten van Steve Cropper. Hij was namelijk de gitaarleraar van Steve. Zijn Moon Rocket is een bijtende instrumental, die duidelijk laat horen waar Steve Cropper zijn muzikale mosterd vandaan heeft gehaald.

Dolly Cooper was een zangeres, die onder andere bij Dizzy Gillespie en Lionel Hampton heeft gezongen. Haar Big Rock Inn is een luchtig swingend rhythm & blues nummer met een priemende bluesgitaar. Nog een zangeres, Angel Face, die als Elsie Mae Jones geboren werd. Haar zang is behoorlijk krachtig in I Can’t Look Back.

The Plaids zijn te horen met de instrumental Vampire, dat een een donker rauw Link Wray achtig geluid heeft. De rockabilly van Rusty York heeft een rauw bluesy geluid in Tremblin’. Morgus & the Ghouls was een gelegenheidstrio van Dr. John, Ronnie Barron en Sid Noel. Hun Morgus The Magnificent heeft een stuwend Huey ‘Piano’ Smith-achtig geluid.

De blueszanger Bobby Saxton wordt op Trying To Make A Living bijgestaan door Earl Hooker. Van de iets bekendere namen valt Art Neville op doordat hij in het door Dr. John geschreven What’s Going On behoorlijk fel klinkt. Ook Ike Turner kennen we allemaal. Zijn gitaarspel in The Rooster klinkt hard en zwiepend. Charlie Gracie is behoorlijk bekend en zijn Baby I Got You klinkt lekker luchtig boppend.

De twee vreemde eenden in de bijt zijn de Belgische band the Gamblers featuring Big Brown met hun wilde rock van My Testament en de Australische Doug Wilshire met zijn bopper Boss Man Take ?.

Deel 3 van de Stroll-A-Rama serie is opnieuw een heerlijke swingende verzamelaar geworden. Op naar deel 4, lijkt mij…

Website: https://www.vintagerockinroots.com/

Various Artists - Stroll-A-Rama Volume 3 - back