Review: Various Artists – Southern Bred 27 – Tennessee-Toodle Loo Tennessee

 

Various Artists - Southern Bred 27 – Tennessee-Toodle Loo Tennessee

Various Artists – Southern Bred 27 – Tennessee-Toodle Loo Tennessee
Format: 3 CD / Label: Koko Mojo Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De schatkamers van de 50’s/vroege 60’s rhythm & blues blijkens nog steeds zeer goed gevuld. Dat is op te maken uit de release van ‘Southern Bred 27’ op het Koko Mojo label. Een album dat weer vol staat met de heerlijkste rhythm & blues en doo wop uit Tennessee en Arkansas.

De nummers zijn afkomstig van artiesten, die de ene keer bekend zijn, de andere keer wat minder bekend en in sommige gevallen heerlijk obscuur.

Louis Jordan is wel de bekendste naam op dit album. Hij is twee keer vertegenwoordigd. Met de opener Fire, een vurig stuwende jumpblues met een uitzinnige Louis en Mickey Baker op gitaar. The Jamf is een instrumentale zeer soulvolle jazzdancer.

Een andere bekende naam is Tina Turner, die hier als Little Ann te horen is, samen met Ike Turner en Carlson Oliver in Box Top, een doo wop-achtig nummer.

Saxofonist Big John Greer (o.a. ex-Wynonie Harris en Bill Doggett) is samen met the Du Droppers te horen met de stuwende rhythm & blues van Ride Pretty Baby waarin zijn rauw scheurende saxofoon een belangrijke rol speelt. The Del-Rios zijn veel minder bekend. Zij laten een wild doo wop nummer, Lizzie, op je los.

Little Willie John is daarna bekender. Zijn, door Donnie Elbert geschreven, Come On Sugar is een luchtige swinger evenals My Baby Don’t Need Changing van the Kinglets.

Van de rhythm & bluesnummers op dit album springen Juiced van saxofonist Jackie Brenston en pianist Billy “Red” Love, het fel pompende Down In New Orleans van George Smith en zijn vurige harmonica, het Elmore James-achtige Can’t Afford To Do It van Homesick James, de lome bigband shuffle Long Tall Papa van voormalige verpleegster Erline Harris en Dee Clark, samen met the Little Richard Band, in het rauw rockende Oh Little Girl er uit.

Ook de doo wop en soulnummers op dit album klinken zeer aangenaam. Zoals de stuwende doo wop van Jimmy Hurt in You Know Darling,  de cover van Sam Cooke’s Twistin’ The Night Away van Leroy Jones, het Jackie Wilson-achtige You And Your Fellow van the Lyrics en Johnnie Taylor met het Chain Gang-achtige Rome (Wasn’t Built In A Day).

Een heerlijk rhythm & blues album met 28 nummers, die stuk voor stuk het aanhoren zeer zeker waard zijn!

Website: https://www.vintagerockinroots.com/

Various Artists - Southern Bred 27 – Tennessee-Toodle Loo Tennessee - back