Review: Various Artists – Smoking Reefers And Kicking The Gong

 

Various Artists - Smoking Reefers And Kicking The Gong

Various Artists – Smoking Reefers And Kicking The Gong
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Geestverruimende middelen zijn bijna automatisch altijd verbonden geweest met de pop- en rockmuziek. Zelfs in de vroege 30’s waren ze al erg in trek bij diverse blues- en jazzmuzikanten. Het ging destijds vooral om opium en marihuana, die “bekend” waren onder namen als ‘reefer’, ‘gage’, ‘pot’ , ‘tea’ en zelfs ‘spinach’ terwijl het gebruiken van opium ook wel ‘kicking the gong’ genoemd werd.

Op deze verzamelaar op het Jasmine label staan enerzijds lofzangen op deze middelen en anderzijds komen de nadelen aan bod (hoewel deze sterk in de minderheid zijn). En dat allemaal in de heerlijkste jazzy blues en swingnummers. Van bekende en minder bekende artiesten.

Violist Stuff Smith en zijn Onyx Club Boys trappen af met het luchtig swingende You’re A Viper met snijdend vioolspel van Stuff. Cab Calloway is tweemaal zeer aanwezig met zijn krachtig swingende Reefer Man en The Man From Harlem (een soort ode aan een dealer).

The Harlem Hamfats was een jazz/bluesband uit Chicago en hun The Weed Smoker’s Dream sleept zich loom, beneveld, voort. Zelfs Ella Fitzgerald, de jazz grootheid, roemt, samen met het orkest van Chick Webb, het gebruik van de “middelen” in When I Get Low, I Get High en Wacky Dust. De spinazie komt aan de beurt bij Julia Lee & her Boyfriends in The Spinach Song (I Didn’t Like It The First Time) in een jazzy deinend nummer.

Clarence Williams & his Washboard Band laten in Jerry The Junker horen , dat zij flink naar het geluid van Cab Calloway geluisterd hebben. De intieme en breekbare kant van de blues is te horen in Dope Head Blues van Victoria Spivey & Lonnie Johnson. Zelfs de keurige doo-wop groep the Ink Spots klinken in That Cat Is High behoorlijk beneveld.

Cleo Brown’s The Stuff Is Here And It’s Mellow is een krachtig rockende pianoblues. Who Put The Benzedrine (In Mrs. Murphy´s Ovaltine?) is een hilarisch lui nummer van Harry “The Hipster” Gibson. Bessie Smith vertolkt Gimme A Pigfoot (Gimme A Reefer) krachtig als altijd.

Het is overduidelijk dat Think Twice (Version X) van Lavern & Jackie (Lavern Baker en Jackie Wilson) geen nummer uit de 30’s is. Het gaat hier om een X-Rated versie van een funky nummer uit 1965 met teksten als ’don’t fuck with me no more’en ‘ain’t gonna kiss your ass no more’.

Smoking Reefers And Kicking The Gong is een verslavend lekker bluesalbum met prima 30’s bluesnummers.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Various Artists - Smoking Reefers And Kicking The Gong - back