Review: Various Artists – Parchman Prison Prayer – Some Mississippi Sunday Morning

 

Various Artists - Parchman Prison Prayer – Some Mississippi Sunday Morning

Various Artists – Parchman Prison Prayer – Some Mississippi Sunday Morning
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Glitterbeat Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Parchman Farm is een beruchte, “maximum security”, gevangenis in Mississippi. Berucht door het aantal moorden en opstanden maar ook door de barbaarse omstandigheden waarin de gedetineerden leven.  De gevangenis had beroemde “gasten” als Son House, Bukka White en de vader van Elvis Presley, Vernon.

Een lichtpuntje voor sommige gedetineerden is de wekelijks terugkerende gospeldienst op zondag. Producer Ian Brennan, van Ramblin´ Jack Elliott en Tinariwen faam, heeft opnames gemaakt van deze diensten. En dat was bepaald geen eenvoudige klus. Als je al weet dat hij er drie jaar over deed om een bezoekerspas voor de gevangenis te krijgen, weet je genoeg.

Op de opnames zijn diverse gedetineerden te horen. De ene keer a capella en de andere keer begeleid door een band. Alle opnames zijn doordrenkt met soul en gospel en klinken stuk voor stuk krachtig, dankbaar en hoopvol.

Geopend wordt door L. Stevenson met het zeer intieme en a capella gezongen Open The Eyes Of My Heart, Lord. De zang klinkt hier zeer smartelijk en soulvol. L. Stevenson komt nog een keer voorbij in de stuwende pompende a capella funky doo wop van I Gotta Run. Ook Break Every Chain van M. Kyles klinkt zeer krachtig en soulvol.

Solve My Need bhoort tot de hoogtepunten van dit album. Een donker galmend nummer met zeer diepe donkere, haast Barry White-achtige zang van M. Palmer.

A. Warren is in Falling In Love With Jesus Was The Best Thing I´ve Ever Done zeer dankbaar voor God´s liefde. In sommige nummers treedt een band aan zoals in het soulvolle Jesus, Every Day Your Name Is The Same. Een gekweld klinkend gospelnummer met zeer doorleefde zang van de 73-jarige C.S. Deloch. In het zachte mellow soulnummer Locked Down, Mama Prays For Me zijn diepe raps te horen. Hosanna van L. Brown valt op door het sat ijnzachte stemgeluid van de zanger.

Lay My Burden Down, uitgevoerd door het Prison Choir, sluit het album op een krachtig swingende wijze af.

Parchman Prison Prayer is een zeer indrukwekkend album met indringende soul en gospel waarin de gedetineerden van de Parchman Farm laten horen dat zij vol hoop, kracht en dankbaarheid zitten!

Tracks:
01. L. Stevenson: Open The Eyes Of My Heart, Lord
02. Anonymous artist: I Give Myself Away, So You Can Use Me
03. M. Kyles: Break Every Chain
04. C.S. Deloch: Jesus, Every Day Your Name Is The Same
05. N. Peterson: Step Into The Water
06. M. Palmer: Solve My Need
07. A. Warren: Falling In Love With Jesus Was The Best Thing I’ve Ever Done
08. J. Sherman: You Did Not Leave Me, You Bless Me Still
09. Prison Choir featuring L. Brown: If I Couldn’t Say One Word, I’ll Just Wave My Hand
10. L. Stevenson: I Gotta Run
11. L. Brown: Hosanna
12. A. Warren: Locked Down, Mama Prays For Me
13. M. Kyles: It’s In My Heart
14. D. Thomas: I’m Still Here
15. Prison Choir featuring C.S. Deloch & M. Palmer: Lay My Burden Down