Review: Various Artists – Joe Meek’s Tea Chest Tapes – The Telstar Story

 

Various Artists - Joe Meek’s Tea Chest Tapes – The Telstar Story

Various Artists – Joe Meek’s Tea Chest Tapes – The Telstar Story
Format: Vinyl 10” LP / Label: Cherry red Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Britse producer Joe Meek mag met recht als buitenbeentje van de Britse rockgeschiedenis beschouwd worden. Deze producer, geluidstechnicus en songwriter uit Newent, Gloucestershire, had een fascinatie voor electronica, elektrische apparaten en geluidseffecten en die paste hij dan ook in ruime mate toe in zijn produkties.
Aan het begin van de 60’s begon hij het Triumph label en kwam er al snel achter dat je als klein onafhankelijk label niet op kon tegen de grote labels. Hij besloot daarna zijn opnames te verkopen aan grote labels als Top Rank en Pye.

Joe bouwde het huis, dat hij huurde, om tot een een huis studio. Drie etages volgestouwd met opname apparatuur. Dit tot grote ergernis van zijn hospita, die keer op keer klaagde over de geluidsoverlast.

In het begin van zijn producers loopbaan was Joe Meeks succesvol met zijn opnames van John Leyton, Mike Berry, Screaming Lord Sutch en vooral met the Tornados, wiens Telstar een wereldhit werd.

Het succes nam daarna al snel af met opnames van Heinz, the Honeycombs en Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich.

Het leven van Joe Meek, die paranoia en homosexueel was, nam een dramatische wending toen hij in 1967 zijn hospita vermoordde en daarna zelfmoord pleegde.

In de studio van Joe Meek werd een theekist aangetroffen met allerlei onuitgebrachte opnames. Zo zijn er op dit album allerlei versie van de grote hit Telstar te horen.

Te beginnen met een demoversie, die door Joe al galmend, en niet altijd even zuiver, werd ingezongen.
Daarna volgt een versie waarin de voorloper van de analoge synthesizer, de clavioline, centraal staat. Een isntrument, dat bij vlagen aan een accordeon doet denken.

Norman Hale buigt zich vervolgens over een pianoversie van Telstar in The Theme Of Telstar. Het resultaat is een sprankelende saloon piano versie. Dan zijn the Tornados aan de beurt met hun versie, voordat er allerlei maffe geluidseffecten aan toegevoegd waren.

The Telstar SFX Tape is niets meer, en ook niets minder, dan allerlei voorbij schietende geluidseffekten waarna de clavioline weer te horen in de versie van the Rhythmics met een luchtig hoekig huppelend resultaat.

Zangeres Glenda Collins laat met Midnight Star een intieme vocale versie van het nummer horen. Uiteindelijk hoor je the Tornados, dit keer met de geluidseffekten in een alternate edit versie van Telstar.

Deze 10” laat op een intrigerende wijze het ontstaan van een wereldhit horen, gemaakt door één van de meest bijzondere producers ooit. Een stukje rockgeschiedenis!

Tracks:
02. Telstar Clavioline Demo
03. Norman Hale: The Theme Of Telstar
04. The Tornados: Telstar Original Pre-Overdubs Mix
05. The Telstar SFX Tape
06. The Rhythmics: Telstar
07. Glenda CollinsL: Magic Star”8.The Tornados: Telstar (Alternate Edit)

Website: https://www.cherryred.co.uk/