Review: Various Artists – Crescent City Bounce – New Orleans R&B 1950-1958

 

Various Artists - Crescent City Bounce – New Orleans R & B 1950-1958

Various Artists – Crescent City Bounce – New Orleans R & B 1950-1958
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Op deze verzamelaar van het Britse Jasmine label krijg je een prima overzicht van het werk van een drietal pianisten uit New Orleans, die in de 50’s actief waren en die alle drie schromelijk ondergewaardeerd zijn gebleven. Drie pianisten, ieder met hun eigen stijl.

De eerste is Archibald, die als John Leon “Archibald” Gros geboren werd en deel uitmaakte van Dave Bartholomew & his Orchestra en George Miller & the Mid Driffs. Hij scoorde grote hits met Stack-A-Lee en Great Big Eyes.

Zijn stijl komt in de buurt van die van Fats Domino hetgeen niet zo verwonderlijk is als je weet dat Dave Bartholomew zich ook met Archibald bezig hield.

De grote hit Stack-A-Lee staat in twee delen op dit album en is een lui pompend rhythm & bluesnummer met de soepel rockende piano van Archibald. In Shake, Shake Baby kom je de eerste Fats Domino invloeden tegen.

Ballin’ With Archie is vervolgens een energiek rockende instrumental die gevolgd wordt door het lui en jazzy pompende My Gal. Archibald klinkt het meest bluesy in het luie Early Morning Blues.

De tweede pianist is Salvador Doucette, die op dit album als “sideman” voor zanger Sonny Jones fungeert. Hun nummers op dit album zijn het meest bluesy. Neem bijvoorbeeld het lui schuifelende Do You Really Love Me met krachtige zang van Sonny Jones en de soepel swingende piano van Salvador Doucette, die ver naar de achtergrond is gemixed. Zowel Is Everything All Right? als I Got A Gal In Nashville zijn stug doorpompende shuffles. Going To The Country is daarentegen een felle rauwe shuffle.

De wildste van het trio pianisten is Little Booker, die later beter bekend zou worden als James Booker. Hij is verantwoordelijk voor het wilde Little Richard-achtige Open The Door. Zijn Thinking Bout My Baby nam hij op 14-jarige leeftijd op.

Teen Age Rock is een swingende orgelversie van Open The Door.

Drie kopstukken van de New Orleans rhythm & blues historie. Te horen op één fraai overzichtsalbum. Een essentieel album!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Various Artists - Crescent City Bounce – New Orleans R & B 1950-1958 - back