Review: Various Artists – Blues Meets Doo-Wop Vol. 3

 

Various Artists - Blues Meets Doo-Wop Vol. 3

Various Artists – Blues Meets Doo-Wop Vol. 3
Format: CD – Digital / Label: Koko Mojo Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

In de 50’s was er op vrijwel elke straathoek van Amerikaanse steden wel een doo-wop groep te vinden. Doo-wop was een a capella vorm van de rhythm & blues waarin de stemmen vaak muziekinstrumenten vervingen. Sommige doo-wop groepen braken door zoals The Dominoes, The Moonglows en The Midnighters. Andere groepen bleven obscuur.

De doo-wop was dermate populair dat vele bluesartiesten zich op hun platen lieten vergezellen van een doo wop groep. Zoals Chuck Berry in Almost Grown waarin het koortje door The Moonglows verzorgd werd met een heerlijk swingend resultaat.

Ook in Good-Bye van Elmore James & His Broomdusters is zo’n koortje te horen naast de weemoedig huilende slidegitaar van Elmore James. De combinatie van rauwe boogie en doo-wop is in She Shot Me Down van John Lee Hooker with The Andantes zeer verrassend te noemen.

Zanger en harmonicaspeler Jerry McCain waagt zich in Twist 62 aan de ongepolijste doo-wop twist. Blueszanger Jimmy Witherspoon is samen met The Lamplighters te horen in het lui swingende Just For You. Albert King verrast met de venijnig rockende doo-wop van This Funny Feeling en Roy Brown levert vertrouwde bluesklasse af in de indringende ballad Tired Of Being Alone.

The Dominoes zijn o.a. bekend door het feit dat Clyde McPhatter één van de leden van de groep was. Hun Have Mercy Baby is een staaltje van krachtige bluesy doo-wop. Ook The Midnighters waren vrij bekend en dan met name onder de naam Hank Ballard & The Midnighters. Hun Open Up Your Back Door is een prima bijtend bluesy nummer.

Van de meer obscure namen springen The Four Duchess er uit met hun ongeremde Cry For Me Baby, de ongepolijste slow blues van Allen Bunn in My Kind Of Woman en het onstuimig pompende My Eyes Keep Me In Trouble van The Gales.

Absolute hoogtepunt van deze verzamelaar is Framed door The Robins, de voorlopers van The Coasters. Dit nummer zou later wereldberoemd worden in de uitvoering van The Blues Brothers.

Met deze verzamelaar heb je een prima overzicht van de lekkerste bluesy doo-wop te pakken!

Website: https://www.vintagerockinroots.com/

Various Artists - Blues Meets Doo Wop Vol. 3 - back