Review: Various Artists – Black Pearls 2 Vol. 1960-63

 

Various Artists - Black Pearls 2 Vol. 1960-63

Various Artists – Black Pearls 2 Vol. 1960-63
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Op deze nieuwe Koko Mojo verzamelaar probeert een groot aantal zeer obscure rhythm & bluesartiesten zich weer wanhopig aan de obscuriteit te onttrekken. Er staat eigenlijk maar één bekende naam op het album. Die van Rosco Gordon, zanger en pianist en voormalig lid van the Beale Streeters. Zijn I Want Revenge is een warm deinende rhythm & bluesnummer.

De rest van de artiesten is hoegenaamd onbekend gebleven. Zo was the Ru-Be-Els een vocaal trio met Elnora Allen (van the Hollywood Chicks) als één van de leden. Hun Evil is een huppelde swingend girlgroup nummer uit 1962.

Herman Gillespie was een producer en label eigenaar (Nestor Records, Piney Records, G & M Records en Teenage Records). Zijn gestaag voortstuwende My Daddy Told Me laat zijn rauw grommende zang horen in een door Leroy Kirkland gearrangeerd nummer. Dan is het de beurt aan gitarist Eddie King (en the 3 Queens) met Love You Baby, een broeierig pompend nummer.

The Newports was een groep uit Shreveport, Louisiana, met Alfred Smith als bekendste lid. Hij was later een helft van duo Shirley & Alfred, de voorloper van Shirley & Lee. Dixie Woman klinkt intiem en soulvol.

Pianist, drummer en producer Bill Parker is te horen in het Ray Charles-achtige All Day, All Night. Floyd Smith & the Montclairs laten hun doo wop op een rockende wijze horen in Grandpa’s Gully Rock. The Fabulous Clovers waren beter bekend als the Clovers. Hun Gotta Quit You klinkt lekker loom. Little Joe Hinton valt in Tired Of Walking vooral op door rauwe zang. Hij zou later als Joe Hinton iets bekender worden door zijn Motown werk.

De blues komt aan bod via zanger en harmonicaspeler Big Jack Reynolds in Made It Up In Your Mind. Ook is de blues aanwezig in Too Young van Eugene Jefferson, met flink wat Spoonful invloeden. Piney Brown was een blueszanger uit Birmingham, Alabama en zijn Sugar In My Tea (Cream In My Coffee) is een broeierig bluesnummer.

If It Wasn’t For Pride van Jimmy Dee & the Universals klinkt krachtig en rauw pompend, gevolgd door het venijnig hoekige She’s My Baby van Oscar Boyd. Zangeres-pianiste Johnnie Mae Matthews is één van de weinige dames op dit album. Haar Help Me is een luie swinger met de verrassend felle en rauwe zang van Johnnie Mae. De andere dame op dit album is Jean Trevor, oftwel the First Lady Of St. Louis Jazz en zij klinkt heerlijk broeierig en deinend in Get Outta My Heart.

Zanger Bob Rayford bracht slechts 1 single uit, I’m Gonna Pay You Back Baby, en die swingt op een zeer zweterige wijze. Rhythm & blueszanger Dusty Wilson uit Detroit zorgt voor één van de vele hoogtepunten op dit album met de krachtig swingende rhythm & blues van Can’t Do Without You.

Opnieuw is het Koko Mojo er in geslaagd om mij vanaf het begin tot het eind van het album aan het swingen te krijgen. En daar is heel wat kwaliteit voor nodig en die staat er dan ook volop op dit heerlijke album!

Website: https://www.vintagerockinroots.com/

Various Artists - Black Pearls 2 Vol. 1960-63 - back