Review: Various Artists – Black Pearls 1 Vol. 1

 

Various Artists - Black Pearls 1 Vol. 1

Various Artists – Black Pearls 1 Vol. 1
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Mocht je van plan zijn om binnenkort een wild rhythm & bluesfeest te geven, dan heb ik de ultieme swingtip voor je: het album ‘Black Pearls Vol. 1’ op het Koko Mojo label.

Een verzamelaar gevuld met 28 uiterst swingende blues en rhythm & bluesnummers uit de 50’s.

En de meeste nummers zijn afkomstig van heerlijk obscure artiesten. Neem nu zanger Piney Brown uit Birmingham, Alabama, die samen met het orkest van Abie Baker te horen is in de gemeen snijdende blues You Bring Out The Wolf In Me met uiteraard huilende zang van Piney.

Ook Pearl Reaves & the Concords horen thuis in de categorie “obscuur”. Zangeres Pearl Reaves is te horen met de vurig pompende rhythm & blues van You Can’t Stay Here met lekker bijtend gitaarwerk.

Preacher Stephens was een zanger en multi-instrumentalist (o.a. saxofoon en trompet) uit Jefferson Country, Kentucky, die te horen is in de onweerstaanbare wilde blues van Whoopin’ And A Hollerin’.

Er staat ook een aantal bekendere namen op het album zoals zanger-drummer Roy Milton, bekend door zijn opnames met the Solid Senders. Hier is hij met zijn orkest te horen in het lui pompende One Zippy Zam. Preston Love is ook iets bekender. Deze saxofonist zat onder andere in het Count Basie Orchestra. Zijn If You Ever Get Lonesome is een losjes swingend bluesnummer.

Willie Mae Thornton is veel bekender als Big Mama Thornton. Je hoort haar powerhouse zang in Just Like A Dog (Barking The Wrong Tree).

Rudy Moore, aka Rudy Ray Moore, was vooral bekend als acteur in de Blaxploitation film Dolemite. Zijn The Buggy Ride swingt op een aangename losse wijze. Zanger-pianist Floyd Dixon is vooral bekend door zijn nummer Hey Bartender. Op dit album kom je hem tegen met het onweerstaanbare, enigszins Little Richard-achtige, Oooh Little Girl.

Ike Turner kennen we natuurlijk allemaal nog als de voormalige, loshandige, echtgenoot van Tina Turner. Hij is met zijn Kings Of Rhythm te horen met de levendige swinger That’s All I Need met krachtige zang van Tommy Hodge.

Rufus The Bearcat Thomas kennen we uiteraard gewoon als Rufus Thomas. Zijn The Easy Livin’ Plan is een massieve ontembare swinger. Joe Liggins was de broer van Jimmy Liggins en hij is met  zijn Honeydrippers te horen in het loom swingende In The Wee Wee Hours.

De laatste bekende naam is die van Clarence “Gatemouth” Brown met zijn losjes enigszins jazzy swingende Swingin’ The Gate.

Voor de rest overheersen de obscure artiesten.

Wat te denken van het  Howlin’ Wolf-achtige You Ain’t Too Old van Al Simmons met hulp van Slim Green & the Cats From Fresno, Carmen Taylor met haar powerhouse zang in Ding Dong, het Elmore James-achtige Looped van Melvin Smith, geschreven door saxofonist Joe Thomas, de wilde bluesswinger Let’s Get Together (And Make Some Love) van Jimmy Baby Face Lewis. De schurende bluesmambo Why Did You Leave van Jimmy Toliver & his California Blues Men, het Johnny “Guitar” Watson-achtige I Got Eyes van Mel Williams of de energiek boppende blues van You Got To Give van Mike Gordon & the El-Tempos?

Kortom, een album met 28 swingende blues voltreffers!

Website: https://www.vintagerockinroots.com/Koko-Mojo-Rec_3

Various Artists - Black Pearls 1 Vol. 1 - back