Review: Various Artists – Be Nice To Him Mama – More Early Brit Girls 1957-1962

 

Various Artists - Be Nice To Him Mama

Various Artists – Be Nice To Him Mama – More Early Brit Girls 1957-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

In de jaren tussen 1957 en 1962 was het Beatles virus in de UK nog niet losgebarsten en ook de rock & roll was nog niet echt op de BBC te beluisteren. Wat wel te horen was was onschuldig swingende pop. Niet te rauw en wild en met een groot risico dat je ouders deze pop ook leuk zouden vinden.

Het aantal zangeressen dat in die periode opdook om een graantje mee te pikken van die populaire muziek was schrikbarend hoog. Veel van die zangeressen zouden niet echt doorbreken en na één of twee plaatjes weer compleet uit het zicht verdwijnen. Slechts enkelen braken door zoals Helen Shapiro, Shirley Bassey, Cleo Laine, Cloda Rodgers, Cilla Black en Dusty Springfield.

Deze dubbelaar op het Jasmine label geeft een prima overzicht van die vele zangeressen. Het zal niet verwonderlijk zijn dat het aantal onschuldig huppelende popnummers hoog is.

Zo komen the Vernon Girls , met Vicki Brown, voorbij met Be Nice To Him Mama,  Cloda (later Clodagh) Rodgers met Believe Me I’m No Fool, Anita Harris met het Doris Day-achtige I Haven’t Got You en Lorrae Desmond met Get Your Daddie’s Car Tonight voorbij.

De uitschieters op de eerste schijf zijn de zacht stuwende soulpop van Kathy Kirby in Slowly (geschreven door Otis Blackwell), de behoorlijk soulvolle ballad You Mean Everything To Me van Helen Shapiro, de vurige big band swinger Bloodshot Eyes van Lorne Lesley, de niet echt onschuldige pop van Suzy Cope met Juvenile Delinquent en het pittig swingende Who Does He Think He Is? van Rosemary Lane.

Op schijf nummer twee is Cilla Black de bekendste naam. Zij is te horen met het Franstalige Chariot. Ooh!’ E Didn’t van Jan & Kelly is een bizar hilarisch ondeugend jodelpop nummer. Since You’ve Been Gone van Patti Brook & the Diamonds is een kittige swinger met een zwartgallige tekst. Cherry Wainer waagt zich in Itchy Twitchy Feeling aan een lekker rauw rockend nummer en ook Toni Eden klinkt in Teen Street behoorlijk rauw. Valerie Mountain klinkt ook rauw, maar dan op een bluesy wijze, in Yes You Did.

Andere hoogtepunten van schijf twee zijn de zeer soulvolle zang van Jackie Lee & the Raindrops in There Goes The Lucky One, het twangend boppende Train Of Love van the Lindy’s en de galmende rocker Eugene van Jill & the Boulevards.

Twee schijven met in totaal 68 nummers uit de Britse muziekgeschiedenis waarop het toen nog brave Britpop geluid uit de periode 1957 en 1962 op een lekkere wijze voorbij komt.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Various Artists - Be Nice To Him Mama – More Early Brit Girls 1957-1962 - back