Review: Various Artists – Banjos, Tea Chests, Thimbles & Washboards – The Great UK Skiffle Boom!

 

Various Artists - Banjos, Tea Chests, Thimbles & Washboards – The Great UK Skiffle Boom!

Various Artists – Banjos, Tea Chests, Thimbles & Washboards – The Great UK Skiffle Boom!
Format: 2CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Zonder skiffle hadden we nooit van the Beatles gehoord! Zij begonnen namelijk ook als skiffle groep onder de naam the Quarrymen voordat zij als the Beatles legendarisch zouden worden.

Wat is skiffle nu precies? Het is een muziekstroming die oorspronkelijk uit de 20’s komt, afkomstig uit New Orleans, afgeleid van muziekstromingen als dixieland, blues, folk en jazz.

Vooral in de UK was skiffle enorm populair door de “doe het zelf” mentaliteit van de muziek. Echt enorm muzikaal hoefde je voor skiffle niet te zijn, wel energiek met behulp van instrumenten als de banjo, gitaar, washboard, theekist bas en kammen en vloeipapier.

Dit dubbele overzichtsalbum op het Jasmine label toont aan hoeveel skiffle groepen er destijds waren. De meeste van die groepen verdwenen na de opkomst van the Beatles compleet van het  toneel.

Toch zit er ook een aantal groepen bij met leden die later in de blues en pop-rock opnieuw opdoken.

Neem nu the Vipers Skiffle Group met latere Shadows leden Hank B. Marvin, Jet Harris en Tony Meehan.Het zal je niet verbazen dat hun nummers op dit album behoorlijk gecultiveerd klinken.

Johnny Duncan & the Blue Grass Boys was een band rond de Amerikaan Johnny Duncan en painist Roy Young, die we later bij Cliff Bennett  & the Rebel Rousers tegen zouden komen. Hun Footprints In The Snow is een lekker luchtige  countryswinger.

Douggie Reece was lid van Sonny Stewart & the Skiffle Kings. Hij zou  later de “musical director” van Dusty Springfield worden. Hun The Northern Line is een rauw skiffle nummer.

Ook Adam Faith zat in een skiffle groep. Als Terry Denver was hij te vinden in the Worried Men wiens Fraulein tegen de rock & roll aanleunt.

Trombonist Chris Barber is een grote naam in de Britse jazzwereld. Zijn Chris Barber Skiffle Group is te horen met het belegen Gypsy Davy.

Alexis Korner is ook op dit album te vinden met zijn Breakdown Group en zijn Skiffle Group, met Cyril Davies als gast. Zijn Roundhouse Stomp en Kid Man behoren tot de lekkerste nummers van dit album. De Britse jazz zangeres Beryl Bryden was ook in Nederland behoorlijk populair. Kanas City Blues is een heerlijk warme intieme blues.

Van de vele obscure groepen vallen the Delta Skiffle Group met hun energieke Ain’t  You Glad op, the Original Barn Stormers Spasm Band alleen al door hun bizarre naam, de luchtige boogie woogie skiffle van Johnny Parker’s Washboard Band en de ontzettend  rauw, tegen garagerock aanleunende Jimmy Miller & the Barecues op.

Dit album geeft een goed overzicht van de vele Britse skiffle groepen aan het  eind van de 50’s/begin van de 60’s. Zonder skiffle hadden we dus geen Beatles gehad en door de Beatles hadden we geen skifflegroep meer over…

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Various Artists - Banjos, Tea Chests, Thimbles & Washboards – The Great UK Skiffle Boom! - back