Review: Various Artists – Aladdin’s Rockin’ Cave – 30 Rockin’ Rhythm & Blues Platters From Aladdin Records 1947-1960

 

Various Artists - Aladdin’s Rockin’ Cave – 30 Rockin’ Rhythm & Blues Platters From Aladdin Records 1947-1960

Various Artists – Aladdin’s Rockin’ Cave – 30 Rockin’ Rhythm & Blues Platters From Aladdin Records 1947-1960
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

In de jaren ‘50 was het Aladdin label één van de toonaangevende rhythm & blues labels. Het label begon in 1945 als Philo Records maar de echte faam kwam met de naam Aladdin Records.

Op deze verzamelaar van het Jasmine label staat een dertigtal tracks afkomstig van meestal heerlijk obscure artiesten.

De meeste nummers zitten in de jumblues hoek. Zo is If I Were A Itty Bitty Girl van Velma Nelson een romig pompende swinger met energieke zang van Velma Nelson uit Los Angeles, begeleid door de band van Will Rowland.

The Dozier Boys uit Chicago is een bluesy doo wop groep die te horen is met Hey Jack, waarin de bluesgitaar van Eugene Teague zeer positief opvalt.

La Melle Prince is een obscure zangeres uit Kennett, Mississippi. Zij zou in de 60’s meerdere malen begeleid worden door the Jordanaires. Op dit album is zij te horen met de stuwende bigband blues van Get High. De warme stem van Peppermint Harris siert diens lui pompende Maggie’s Boogie op.

Jack “The Bear” Parker’s I Need You, I Want You is een energiek jumpblues nummer. Jack “The Bear” Parker was een jazzdrummer, die onder andere in de band van Mary Lou Williams speelde. Lowell Fulson is de bekendste naam op dit album. Hij klinkt uiterst krachtig in Don’t Leave Me Baby.

In de tweede helft van dit album wordt veelvuldig luchtig gerockt zoals in het ongepolijst swingende Bom Bom Lulu van Gene & Eunice, het onschuldige P.B. Baby van Wilbur Whitfield & the Pleasers en Smack Smack van Marvin & Johnny.

Sugar Pie & Pee Wee was een duo van Sugar Pie DeSanto en Alvin Parham. Hun One, Two, Let’s Rock is een rauwe rocker met een Bo Diddley-achtige energie. Er wordt ook rauw gerockt in Holy Smoke, Baby van Tony Allen en King Kong van Big ‘T’ Tyler.

Take A Bath van Charles Sims sluit dit album op een rauwe, zeg maar gerust smerige wijze af met Take A Bath.

Aladdin’s Cave is een heerlijke verzamelaar vol met swingende jumpblues en rhythm & blues. Stil zitten is tijdens dit album verboden!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Various Artists - Aladdin’s Rockin’ Cave – 30 Rockin’ Rhythm & Blues Platters From Aladdin Records 1947-1960