Review: Various Artists – 70 Years Of The Sun Sound Volume 2 – The R&B Performers

 

Various Artists - 70 Years Of The Sun Sound Volume 2 - R ‘n’ B Performers

Various Artists – 70 Years Of The Sun Sound Volume 2 – The R&B Performers
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het Sun label van producer en oprichter Sam Phillips is vooral bekend en legendarisch door de rock & roll en rockabilly releases, die op het label verschenen. De bekendste artiesten uit dat genre waren destijds Elvis Presley, Johnny Cash , Jerry Lee Lewis en Carl Perkins.

Iets minder bekend is het feit dat Sam Phillips ook een grote fan van de blues en rhythm & blues was en ook de nodige releases van rhythm & blues en bluesartiesten uitbracht.

Deze verzamelaar van het Sun label uit Memphis focust zich op deze releases. Met de nodige bekende namen, iets minder bekende namen en een aantal obscure artiesten.

Zo is daar zanger en drummer Willie Nix uit Memphis, Tennessee met de boogie Baker Shop Boogie waarop vooral zijn zuigende en pompende harmonica opvalt.

Hot Shot Love is ook zo’n obscure artiest. Deze zanger en harmonica speler uit Clarksdale, MS, laat een broeierige boogie, Harmonica Jam, op ons los met uiteraard alle ruimte voor zijn schurende harmonica. Ook Sammy Lewis uit Memphis bespeelde de harmonica en hij is samen met gitarist Willie Johnson te horen in de broeierige pomper I Feel So Worried.

The Five Tinos was een doo-wop groep, die later iets bekender zou worden als the Esquires. Hun luie doo-wop in Don’t Do That klinkt heerlijk.

Bill Pinky is een artiest waarover je totaal niets kunt vinden, dus hopeloos obscuur. Zijn After The Hop mixt op een sprankelende wijze doo-wop en rhythm & blues terwijl zijn Sally’s Got A Sister een Bonie Moronie-achtige melodie heeft. Jeb Stuart is een singer-songwriter uit Memphis en zijn I Ain’t Never heeft een loom sjokkend geluid.

De meer bekende namen komen onder andere aan bod met Rufus Thomas. Zijn Bear Cat klinkt nog steeds hilarisch en rauw en met Tiger Man begeeft Rufus zich in de blues jungle. Big Memphis Ma Rainey is bekender als Ma Rainey en zij bewijst in Baby No No dat zij destijds als een powerhouse zangeres te boek stond.

Doctor Ross staat garant voor twee rauwe en primitieve boogies, Chicago Breakdown en The Boogie Disease. Little Junior’s Blue Flames was de band van zanger en harmonicaspeler Junior Parker, met gitarist Matt Murphy in de gelederen. Zijn Feelin’ Good is een pompende broeierige boogie met krachtige zang.

De one-man band Joe Hill Louis laat zijn harmonica hard huilen in de boogie We All Gotta Go Sometime. James Cotton pompt krachtig in de boogie Hold Me In Your Arms en in de Chuck Berry-achtige rocker My Baby.

Het nummer Red Hot van Billy Emerson zal bij de meeste mensen bekend zijn in de uitvoering van Robert Gordon & Link Wray.

De soul doet voorzichtig zijn intrede in Freddie North’s Don’t Make Me Cry en Frank Ballard rockt het album op een aanstekelijke wijze naar het eind in You Gotta Learn To Rock And Roll.

Deze verzamelaar bewijst op een prima wijze waarom de rhythm & blues op het Sun label net zo belangrijk was als de rock & roll en rockabilly kant van het label.

Website: https://www.vintagerockinroots.com/

Various Artists - 70 Years Of The Sun Sound Volume 2 -back