Review: Various Artists – 120 Years Of The Cadillac Car

 

Various Artists – 120 Years Of The Cadillac Car
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Als je in de 50’s in de USA in het bezit was van een Cadillac had je het helemaal voor elkaar! Vooral bij de dames, die zich maar al te graag overgaven aan een ritje in deze Amerikaanse droomauto.

En de Cadillac is voor vele artiesten een grote inspiratiebron geweest. Dat blijkt wel uit deze verzamelaar op het Atomicat label. De Cadillac komt hier voorbij als songtitel, als bandnaam of als onderdeel van de songteksten.

Keurig verdeeld over rhythm & blues, doo wop, rockabilly en countrynummers.

Zo is Cadillac Boogie van Jimmy Liggins een luie bigband bluesshuffle met weergaloze rauwe blazers. Roy Brown is te horen in de dwingende boogie Cadillac Baby en Willie Brown’s Cadillac Boogie is een luie shuffle met krachtig pianospel en een scheursax.

Jerry McCain is verantwoordelijk voor één van de hoogtepunten van dit album met de rauwe shuffle Courtin’ In A Cadillac.

In het diep dreunende Bring My Cadillac Back van Baker Knight kan je onmogelijk om de invloed van Bo Diddley heen. En Bo Diddley is tweemaal vertegenwoordigd met Cadillac en Hey Bo Diddley.

Pink Cadillac van Larry Dowd is een rockabillynummer van het rauwe soort met een lekker snerpende gitaar.. Black Cadillac van Joyce Green zit ook in de rockabillyhoek maar dan lui boppend.

In de country hoek springt het warm zwevende Cadillac Blues van Don Churchill eruit gevolgd door het al even romig klinkende Cadillac In Model A van countrylegende Bob Wills.

The El Dorados zijn te horen  met hun hoekig pompende doo wop in Rock N Roll is For Me en (als Those Four Eldorados) in Go Little Susie.

Aw C’mon Baby van Myron Lee is een zeer ongepolijste rocker gevolgd door de lui swingende shuffle I Gotta New Car van Big Boy Groves & Band.

Mary Lou van Young Jessie behoort tot de klassiekers uit de rhythm & blues en de donker pompende rockabilly van Ron Haydock in Maybeline sluit het album af.

Een prima initiatief van het Atomicat label met alle aandacht voor zowel een schitterende auto als schitterende muziek.

Website: https://www.vintagerockinroots.com/Atomicat_1

Various Artists - 120 Years Of The Cadillac Car - back