Review: Vargas Blues Band – Stoner Night

 

Vargas Blues Band - Stoner Night

Vargas Blues Band – Stoner Night
Format: CD – Digital / Label: Off Yer Rocka Recordings
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De Spaanse gitarist Javier Vargas is al ruim 30 jaar actief in de blues scene en heeft met zijn Vargas Blues Bandeen splinternieuw album afgeleverd. Een album, dat niets te maken heeft met Stoner Rock! Maar wel alles met vlammende bluesrock.

Samen met zanger Jon Byron Jagger, bassist Luis Mayo en drummer Jota Marsan opent hij het album met Talking Loud. En met dat ongenadig beukende nummer wordt de toon gelijk gezet voor dit album. Javier is te horen met zijn ziedende slidegitaar en zijn kermende gitaarinjecties.

Driving Through The Night is een pompende rocker zonder bluesinvloeden maar wel lekker fel en hoekig rockend. In het pompende Stoner Nights duikt het glamrock geluid van T. Rex en zelfs Mud op. Al Green’s klassieker Take Me To The River is volledig omgebouwd tot een onstuitbaar pompende rauwe rocker.

Javier’s loeiende gitaar staat centraal in de loom pompende Muddy Waters cover Champagne & Reefer. Howlin’ Wolf’s Smokestack Lightning krijgt een al even vurig pompende behandeling. De cover van Chuck Berry’s Little Queenie is “gewoon” een no-nonsense boogie, die zeer energiek klinkt.

Dan wordt er gas terug genomen in de instrumentale bluesballad Blues The Healer dat een Gary Moore achtig geluid heeft. Mind Control is daarna weer een snoeihard bluesrock nummer met een licht psychedelisch sausje. De intieme pompende shuffle Blues Is The Power sluit het album op een broeierige wijze af.

Dit nieuwe Vargas Blues Band album laat vooral horen wat een fantastische gitarist Javier Vargas nog steeds is. Een meer dan prima album!.

15 Mei verschijnt ‘Stoner Night Volume 2’ 

Tracks:
01. Talking Loud
02. Driving Through The Night
03. Stoner Nights
04. Take Me To The River
05. Champagne & Reefer
06. Smokestack Lightning
07. Little Queenie
08. Blues The Healer
09. Mind Control
10. Blues Is The Power

Website: https://www.vargasbluesband.com/