Review: Vargas Blues Band – Best Of My Blues

 

Vargas Blues Band - Best Of My Blues
Vargas Blues Band – Best Of My Blues
Format: CD – Digital / Label: Vargas Blues Music Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De bluesrockliefhebbers kennen hem natuurlijk al lang al! De Spaanse gitarist Javier Vargas uit Madrid. Hij begon als kind de gitaar te bespelen nadat hij met zijn ouders vertrokken was naar Buenos Aires, Argentinië. In de 70’s was Javier in Nashville en Los Angeles te vinden waar hij speelde met o.a. Alvin Lee, Roy Buchanan en Canned Heat.

Hij keerde naar Spanje terug in de 80s en bracht met zijn Vargas Blues Band maar liefst 27 albums uit waarvan er acht de platina status behaalden.

Hoog tijd voor een compilatie dus!Uitermate geschikt voor degenen die nog niet zo bekend zijn met het werk van deze Spaanse bluesrock gigant.

De zestien nummers op dit album tonen ook de veelzijdigheid van de band aan.

Uiteraard staat er plenty harde bluesrock op het album. Zoals de hard schurende bluesrock van Don’t Step Over Me waarin de krachtige zang van Bobby Alexander opvalt naast het hard splijtende gitaarwerk van Javier.

Na het grimmig grommende Sin City treedt Paul Shortino aan een ietwat afwijkend nummer, Fulton In The House. Een verzorgd soort bluespop nummer waarin de gitaar van Javier haast vlam vat. Het lome broeierige Moon Light Blues vertoont de nodige Bad Company trekjes met Gaz Pearson als gast, Voodoo Woman is een lekker broerig funky bluesrocknummer gevolgd door de loom pompende cover van Muddy Waters’ Champagne & Reefer.

In de latinrock van Muévete vraag je je automatisch af: hoezo Sympathy For The Devil? De cover van het Annie Lennox nummer Why valt uit de toon door het synpop geluid.

Gelukkig maakt het heftig snijdende Lady met Paul Shortino weer veel goed.

Lekkerste nummers van deze compilatie zijn de cover van Palace Of The King met Chris Jagger en Dani Wilde, de zeer sfeervolle cover van Walking The Back Streets And Crying, de al even sfeervolle cover van I Need Your Love So Bad, de funky cover van de klassieker Tobacco Road en de zwiepende bluesrock van Playing At The Crossroads.

Mocht je nog helemaal niets van Vargas Blues Band in je kast hebben staan dan is deze compilatie een uitstekend beginpunt.

Tracks:
01. Don’t Step Over Me
02. Sin City
03. Fulton In The House
04. Moon Light Blues
05. Palace Of The King
06. Walking The Back Streets And Crying
07. I Need Your Love So Bad
08. Voodoo Woman
09. Champagne & Reefer
10. Tobacco Road
11. Best Of My Blues
12. Playing At The Crossroads
13. Muévete
14. Back To La Tusa
15. Why
16. Lady

Website: https://www.vargasbluesband.com/