Review: Vanja Sky – Reborn

 

Vanja Sky - Reborn

Vanja Sky – Reborn
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Kick The Flame
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het verhaal van Vanja Sky zal onderhand wel bekend zijn. Zij speelt slechts vijf jaar gitaar en dat  is totaal niet te horen want ze giert en scheurt er lustig op los op haar nieuwe album ‘Reborn’.

Dit is het derde album van deze Kroatische artiest, die 2018 nog onderdeel uitmaakte van de Blues Caravan, samen met Joan Shaw Taylor en Laurence Jones.

Vanya wordt op het album bijgestaan door Hanser Schüler (drums), Martin Fischer (drums), Sebastian Harder (drums), Gunther Haas (gitaar) en een aantal speciale gasten.

De eerste is bassist Gerry McAvoy. Deze voormalige Rory Gallagher bassist is te horen in de cover van de Sam & Dave klassieker I Take What I Want, die op een Rory waardige krachtige wijze wordt gecoverd met uiteraard vlammend gitaarwerk van Vanja. De tweede gast is de huidige Nazareth zanger Carl Sentance. Zijn Jimmy Barnes-achtige strot is te horen in het duet Müha (See You Again).

I’d Love To Change The World is een Ten Years After cover. Drummer Ric Lee van Ten Years After is te gast in deze broeierig pompende cover.

Vanya is op haar best in de felle rockers zoals het energieke en funky Devil Woman met verduiveld lekker hard brandend gitaarspel. De geest van Thin Lizzy waart rond in het zeer krachtig riffende Riding High terwijl Vanya in het Free-achtige Rusty Fingers bewijst dat zij totaal nog geen last van “rusty” vingers heeft.

Ook staat er een aantal intiemere nummers op het album, die niet onderdoen voor de rockers. The One is een intiem deinende bluesrock ballad en Run Away is al even intiem. Dit nummer gaat er op het  eind losjes huppelend vandoor.

De cover van Humble Pie/Ashford & Simpson’s I Don’t Need No Doctor sluit het album op een vlammend beukende wijze af.

Ook met album nummer drie bewijst Vanya Sky dat zij een aanwinst  is voor het bluesrock kamp!

Tracks:
01. Hero
02. Can You Hear Life Knocking
03. Devil Woman
04. The One
05. I Take What I Want
06. Riding High
07. Run Away
08. Rusty Fingers
09. Müha (See You Again)
10. I’d Love To Change The World
11. I Don’t Need No Doctor

Website: https://vanjasky.rocks/