Review: Vanilla Fudge – Vanilla Zeppelin

 

Vanilla Fudge - Vanilla Zeppelin

Vanilla Fudge – Vanilla Zeppelin
Format: CD – Digital / Label: Golden Robot Records
Release: 2022

Tekst: Harry Pater

Opnieuw een eerbetoon aan Led Zeppelin, nadat zangeres Beth Hart dat eerder dit jaar ook al deed, op háár manier, op het album ‘A Tribute To Led Zeppelin’.

Vanilla Fudge is een Amerikaanse psychedelische heavy rockband die sinds de jaren zestig bestaat, verschillende reünies had nadat de band voor het eerst in 1970 stopte en sindsdien diverse bezettingen heeft gekend. Maar de bekendste is de originele bezetting: toetsenist/zanger Mark Stein, bassist/zanger Tim Bogert, gitarist/zanger Vince Martell en drummer/percussionist/zanger Carmine Appice (later in o.m. Cactus, Beck Bogert Appice, de band van Rod Stewart, King Cobra en Blue Murder).
De bekendste song van de band is natuurlijk hun cover van You Keep Me Hanging On (eerder een wereldhit voor The Supremes), uit 1967, wat een wereldhit werd.

 De huidige line-up bevat drie originele bandleden: Mark Stein, Vince Martell, Carmine Appice en Pete Bremy (bas/zang) die Tim Bogert vervangt die in 2009 met pensioen ging.

Vanilla Fudge treedt nog steeds op en brengt nu een album uit als eerbetoon aan Led Zeppelin. Dit is overigens de tweede keer dat de band dit doet, want in juni 2007 werd een vergelijkbaar album uitgebracht onder de titel ‘Out Through The In Door’, wat het achtste studioalbum van de band was.

Dit album (de titel is hun versie van ‘In Through The Out Door’ van Led Zeppelin) werd alleen in Europa uitgebracht. Het is ondergetekende niet duidelijk of het nieuwe album dezelfde versies van de songs bevat als op de 2007 uitgave, mede omdat bij alle twaalf songs op beide albums (zij het in een andere volgorde) steeds ‘2022 Remaster’ staat én ik het album uit 2007 nooit gehoord heb.

Het album opent met een lekker drumintro, gevolgd door een van mijn persoonlijke Led Zeppelin songs: Rock And Roll. Gevolgd door Immigrant Song en Ramble On. Wellicht opvallend is dat Stairway To Heaven er niet op staat, maar wel o.m. Dazed And Confused, Trampled Under Foot en Moby Dick.

Hoe dan ook, het is een waardig eerbetoon geworden aan de Led Zeppelin songs, die vaak in een ander tempo (de ene langzamer, de ander sneller) worden gespeeld, met uiteraard, zoals van Vanilla Fudge verwacht kan worden, in de meeste songs een hoofdrol voor het orgel van Mark Stein. Zoals bekend voert bij Led Zeppelin vooral de gitaar van Jimmy Page de hoofdrol en de toetsen van John Paul Jones zijn vooral ondersteunend voor de zang van Robert Plant en de eerdergenoemde instrumenten.

Carmine Appice is zoals bekend een geweldige drummer, met een lange cv van bands waarin hij speelde en muzikanten waarmee hij speelde, maar hij is geen John Bonham, daarvan is er maar één! Helaas is me ook niet bekend wie welke song zingt, maar duidelijk is dat er verschillende zangers te horen zijn.

Tracks:
01. Rock and Roll (2022 Remaster)
02. Immigrant Song (2022 Remaster)
03. Ramble On (2022 Remaster)
04. Dancing Days (2022 Remaster)
05. Black Mountain Side (2022 Remaster)
06. Your Time Is Gonna Come (2022 Remaster)
07. Dazed and Confused (2022 Remaster)
08. Trampled Underfoot (2022 Remaster)
09. Moby Dick (2022 Remaster)
10. All of My Love (2022 Remaster)
11. Babe, I’m Gonna Leave You (2022 Remaster)
12. Fool In The Rain (2022 Remaster)

Website: https://vanillafudge.com/