Review: Vanessa Peters – Flying On Instruments

 

Vanessa Peters - Flying On Instruments

Vanessa Peters – Flying On Instruments
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Idol Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Vanaf haar debuutalbum ‘Sparkler’ uit 2003 wist singer-songwriter Vanessa Peters uit Austin, Texas, een plek in de harten van de folk pop/rock liefhebbers te veroveren. En ik begrijp helemaal waarom!

Haar nummers zijn stuk voor stuk lekker intiem. De ene keer luchtig, sprankelend swingend en de andere keer dromerig en intiem. Haar satijnen stemgeluid speelt daarin een grote rol.

Dat is ook het geval op haar nieuwste album ‘Flying On Instruments’. Een album waarop Vanessa begeleid wordt door Federico Ciancabilla (elektrische gitaar), Matteo Patrone (piano, keyborads), Andrea Coliecha (bas), Rip Rowan (drums) en gast Joe Reyes (mandoline, lap steel, drums).

Het album opent op een sprankelende wijze met het luchtig swingende Beauty Or Grace. Een nummer in een stijl die aan Suzanne Vega doet denken met een belangrijke rol voor de frisse piano van Matteo Patrone. Better is ook zo’n sprankelend swingend nummer.

Met Halfway Through gaat Vanessa de intiem deinende kant op met een dromerig fris geluid. Vanessa’s zang klinkt in het zacht schuifelende Blind Curves zeer weldadig en intiem. Pinball Heart is vervolgens een krachtig swingend nummer met priemend twangend gitaarspel van Federico Ciancabilla.

Na het losjes swingende Out To Sea is Joe Reyes te gast met zijn lapsteel in het bedwelmend warm deinende How Long. Ook Hey Claire heeft een bedwelmend intiem geluid.

De afsluiter van het album, Wasted Days, is een ballad met een geluid dat aan “If” van Bread doet denken. Een hemelse afsluiter van een zeer aangenaam album van Vanessa Peters.

Tracks:
01. Beauty Or Grace
02. Halfway Through
03. Blind Curves
04. Better
05. Pinball Heart
06. Out To Sea
07. How Long
08. Hey Claire
09. Wasted Days

Website: https://vanessapeters.com/home