Review: Vanessa Collier – Live At Power Station

 

Vanessa Collier - Live At Power Station

Vanessa Collier – Live At Power Station
Format: CD – Digital – Blu-ray / Label: Phenix Fire Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Dat Vanessa Collier een bluesdame met flink wat kwaliteit is, is allang geen nieuws meer. Dat blijkt al uit het feit dat zij meerdere bluesprijzen in de wacht sleepte zoals tweemaal de Blues Music Award voor “horn player of the year” en de IBMA voor “Contemporary Blues Female Artist Of The Year”en het feit dat zij jarenlang toerde met Joe Louis Walker.

En nu komt de zangeres-saxofoniste uit Clarksdale, MD, met een livealbum, dat voor een beperkt publiek werd opgenomen in de de Power Station Studios in NYC samen met haar band Andrew Crane (bas), Byron Cage (drums), Laura Chavez (gitaar) en William Gorman (keyboards).

En ik kan nu al verklappen dat we hier met een weergaloos livealbum te maken hebben van een uitstekende band.

Ze gaan funky van start met het stevig en vinnig groovende The Run Around. Een nummer waarin de krachtige doorleefde stem van Vanessa en haar scheursax de show stelen naast de gemeen bijtende gitaar van Laura Chavez.

Daarna volgt de losjes swingende shuffle Whiskey And Women. Een nummer over de grootste hobby’s van menig bluesman. Een lekker stuwend nummer met opnieuw de hard gierende saxofoon en bijtende gitaar in een belangrijke rol. I Can’t Stand The Rain is bekend van Ann Peebles (en Tina Turner) en is bij Vanessa Collier een broeierig lui funky nummer, dat afstevent op een opwindende climax.

In Sweatin’ Like A Pig, Singin’ Like An Angel duiken funky New Orlerans invloeden op waarna Chris Smithers/Bonnie Raitt’s Love Me Like A Man in een luie bluessaus is gedompeld. Broeierig pompend met Vanessa’s uitzinnig scheurende sax.

Die sax steelt nogmaals de show in de rauw bijtende U2 cover When Love Comes To Town. Dat Vanessa een grote fan van James Brown is wordt duidelijk in Tongue Tied.

Two Parts Sugar, One Part Lime sluit het album losjes pompend af.

Een zeer opwindend livealbum zoals een live album hoort te klinken.

Tracks:
01. The Run Around
02. Whiskey And Women
03. I Can’t Stand The Rain
04. Sweatin’ Like A Pig, Singin’ Like An Angel
05. Love Me Like A Man
06. When It Don’t Come Easy
07. Icarus
08. When Love Comes To Town
09. Tongue Tied
10. Two Parts Sugar, One Part Lime

Website: https://www.vanessacollier.com/