Review: Vanesa Harbek – Visiones

 

Vanesa Harbek - Visiones

Vanesa Harbek – Visiones
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: A1 Records
Release: 2022

Tekst: Filip Heidinga

Vanesa Harbek is in Nederland nog niet zo bekend maar als het aan haar ligt komt daar snel verandering in. Harbek werd geboren in Argentinië en hoorde op haar elfde het album ‘Slowhand’ van Eric Clapton en was meteen verkocht.

Vanaf dat moment besteedt ze al haar vrije tijd aan gitaar spelen. Ze zet door en wordt uiteindelijk toegelaten op de Argentine Catholic University waar ze componeren en de opleiding tot muziekdocent volgt. Na haar studie gaat ze werken als muziekdocent maar probeert daarnaast zoveel mogelijk op te treden maar dat is moeilijk naast een fulltime baan. Steeds vaker komt ze op zondagavond thuis om maandagochtend weer voor de klas te staan en haar dubbelleven kost haar alle energie die ze heeft.

Ondertussen droomt ze om naar Europa te verhuizen en daar van haar muziek te kunnen leven. Om deze droom te kunnen waarmaken zou ze wel haar baan (lees: vast inkomen) en haar familie en vrienden achterlaten.

In 2016 krijgt Harbek een voor haar geweldige kans: ze mag een aantal concerten spelen in Duitsland en Polen. Ze kan een maand vrij nemen van school en vertrekt naar Berlijn. Daar wordt ze meteen verliefd op de stad en besluit: volgend jaar verhuis ik naar Berlijn. Eind 2016 krijgt ze weer de kans om naar Europa te gaan en tourt een aantal weken met een band door Spanje. Als die tour afgelopen is heeft Harbek haar besluit genomen: ze gaat niet terug naar Argentinië maar gaat naar Berlijn. Ze verblijft een tijdje bij een vriendin maar vind al snel een appartement.

Nu is het tijd om haar droom compleet te maken: wonen in Berlijn is gelukt, nu nog leven van haar muziek. Ze is haar eigen manager omdat niemand zo hard werkt als zij en ze zit dan ook hele dagen achter haar computer om haar muziek aan de man te brengen. En hier is dan, met een behoorlijke vertraging, haar eerste eigen bluesrock cd.

Harbek begint het album met Positive Day, een lekker nummer met een simpele beat die Harbek alle ruimte geeft om los te gaan op haar gitaar. Positive Day is een Engelstalig nummer, hierna komt een Spaanstalig nummer en daarna weer een Engelstalig nummer en zo verder.

Met Te Extraño Buenos Aires (ik mis je Buenos Aires) neemt Harbek ons mee de dansvloer op met een heerlijk latin nummer. Harbek mag dan wel vertellen over hoe erg ze Buenos Aires mist, toch klinkt het nummer vrolijk.

It’s Crazy is een rustige, ingehouden, bluesrocker die aansluit bij Positive Day. In Positive Day zingt over het begin van de dag, die er positief uitziet maar in It’s Crazy blijkt dat de werkelijkheid soms ‘crazy’ is.

In Muriendo Un Poco Cada Dia (Elke dag een beetje sterven) wordt de sfeer een stuk donkerder. In Muriendo Un Poco Cada Dia zingt Harbek alles van zich af en horen we naast haar fantastische stem dit keer weinig gitaar.

Feeling So Bad begint heel mooi met Harbek alleen op haar gitaar en bouwt langzaam op als de drums erin komen, die een steeds belangrijkere rol spelen. Om de cyclus één keer te breken krijgen we nu weer een Engelstalig nummer met de veelbelovende titel Hell In Paradise. Toen ik naar de titel keek dacht ik een stevig rocknummer te krijgen met veel gillende gitaarpartijen van Harbek maar ze verrast behoorlijk met een erg lekker swingend rock nummer.

We zijn over de helft van het album en langzaamaan komt er weer wat lichtpunten tevoorschijn. Tal Vez Mañana (misschien morgen) klinkt weer een stuk vrolijker. Tot nu toe hadden de Spaanstalige nummers veel latin invloeden maar Tal Vez Mañana rockt net zo als de Engelstalige nummers.

Het volgende nummer, Trying, is een recht door zee rocker en vormt een groot contrast met het volgende nummer. Vuelvo Al Sur ( Ik ga terug naar het zuiden) is origineel van Astor Piazzolla maar bewerkt door Harbek tot een prachtige versie. Gelukkig geeft Harbek na dit fantastische nummer niet meteen weer vol gas.

Many Years is echter de perfecte opvolger van Vuelvo Al Sur, een Engelstalig nummer met latin invloeden en een nummer waarop we Harbek’s gitaar weer een keer amper horen. Het tempo die we in het begin van het album hoorden is na Trying behoorlijk naar beneden gegaan en ook Noches De Soledad is een rustige ballad.

In nummers als Vuelvo Al Sur en Noches De Soledad kan je goed horen dat Harbek niet alleen een zeer krachtige stem kan opzetten maar ook een erg mooie blues stem heeft. Na Noches De Soledad (Eenzame nachten) gaat het tempo weer heel iets omhoog met Boring Days. Harbek legt in de tekst nog een kleine verwijzing naar het vorige nummer met de tekst: lonely nights, boring days.

Kortom: Een geweldig album waar blues, rock en latin samensmelt in deze fantastische gitariste en zangeres.

Tot slot een oproep aan concert en festival bookers: haal deze geweldige artiest naar Nederland.

Tracklist:
01. Positieve Day
02. Te Extraño Buenos Aires
03. It’s Crazy
04. Muriendo Un Poco Cada Dia
05. Feeling So Bad
06. Hell in Paradise
07. Tal Vez Mañana
08. Trying
09. Vuelvo Al Sur
10. Many Years
11. Noches De Soledad
12. Boring Days

Website: https://www.vanesaharbek.com.ar/